Един млад нюйоркчанин се разхождал със свой приятел индианец по оживена улица на Ню Йорк, когато индианецът изведнъж възкликнал:

– Чувам щурец!

– Ти си полудял – отговорил нюйоркчанинът, оглеждайки се наоколо – Това е абсолютно невъзможно!

По централната градска улица, на която се намирали, отвсякъде се чували клаксони, боботене на автомобили, сновели забързани хора.

– Но аз наистина чувам щурец – настоял индианецът и в този момент се запътил към малка зелена площ с цветя, която се намирала пред някакво огромно здание.

Навел се, разровил растенията и показал на своя приятел щуреца, който свирел своята песен.

– Невероятно! – казал градският човек – Ти очевидно имаш изключителен слух, за да чуеш щуреца сред тази шумотевица.

– Не, приятелю. Всичко зависи от твоята настройка и от това какво искаш да чуеш. Ето, виж, сега ще ти покажа нещо – отговорил индианецът и хвърлил върху тротоара шепа монети.

Минаващите наоколо хора започнали да се обръщат и да проверяват джобовете си, да не би да са разсипали своите пари.

– Сега разбираш ли? Всичко зависи от това, за какво си се настроил.

Замисляли ли сте се, колко често чуваме и виждаме в околния свят точно това, което искаме, това, което отговаря на вътрешната ни нагласа и душевно равновесие.

Ако сме раздразнени и негативно настроени, ще чуем обида в думите на близък човек, ще чуем единствения дразнещ шум в парка.

Ако сме спокойни и позитивни, ще открием топлина и ласка в същите тези думи, ще чуем шепота на вятъра и шума на листата в същия този парк.

Изборът е наш.