Няма нужда да се самозаблуждавате, знаете много добре, че ви се е случвало да казвате, че всичко е окей, когато в действителност нещата далеч не са добре. Поддържането на имидж на успешен и непоколебим професионалист е от голямо значение за предприемачите, а и като цяло за всички амбициозни хора.

Създаването на илюзорна представа за действителността обаче не винаги е добро решение, нито за човека, който изгражда, нито за хората около него. Разбира се, това може да ви помогне да изглеждате уверени и решителни при важни сделки или при презентации пред висши мениджъри от компанията, но проблемът, за който говорим в случая, е универсалното „добре съм“, което човек казва, когато е попитан как се чувства, без да се замисля особено много над своя отговор.

Това са пет причини да отговаряте искрено на въпроса „Как сте“, дори когато отговорът е „Не много добре“:

1. Работата на предприемача носи със себе си много предизвикателства

Проучване в САЩ от 2018 г., в което предприемачи са били попитани дали имат проблеми с психичното си здраве, установява, че цели 72% от анкетираните смятат, че страдат от подобен тип проблеми.

В последно време в медиите се обръща повече внимание на уязвимостта на висшите мениджъри към тези психически състояния, особено след като миналата година популярният кулинар и телевизионен водещ Антъни Бурдейн и модната дизайнерка Кейт Спейд решиха да отнемат собствените си животи.

Може би рискът от непоносимите нива на стрес и напрежение е неразделна част от предприемачеството, а може би е свързан с личностните черти и характеристики, често срещани сред високо амбициозните хора. Онези качества, които правят хората успешни в бизнеса, може да са същите, които ги карат да пазят проблемите си в тайна и да не търсят помощ от другите.

Каквато и да е причината за тези проблеми, важно е хората да са наясно с рисковете и да знаят как да подходят към ситуацията, ако се стигне дотам.

2. Доброто психическо здраве изисква честна самооценка

Когато човек си изгражда илюзорен имидж, с който демонстрира пред другите колко добре върви неговия живот, след време самият той може да започне да вярва на собствените си измислите. Ако постоянно повтаряте, че всичко е окей, било то в личния ви живот или в работата, вие си изграждате нереалистична и преувеличена картина за това колко добре вървят всъщност нещата в живота.

Самият аз съм ставал жертва на този начин на мислен. Ако кажа на достатъчно хора, че няма нужда от помощ, самият аз започвам да вярвам в това. Ако в действителност имате капацитета да работите на 100%, този тип самоубеждаването няма да ви донесе допълнителни проблеми, но във всеки друг случай той е излишен и вреден. Истината е, че когато отказвате да признаете, че имате проблем, няма как да намерите решение. Първата стъпка винаги е признанието.

3. Бъдете отворени към идеята да получите помощ от външни източници

Когато казвате, че сте добре, вие прекъсвате всяка възможност за продължаване на темата. В повечето случаи ние не сме наясно колко тежък е проблема и какви са възможните му решения в неговата начална фаза. По тази причина откритото говорене с приятели и колеги за ситуацията, в която се намирате, може да ви донесе много полезна информация. Докато говоря за това, аз се сещам за всички доктори и терапевти, препоръчани от моите приятели и колеги, които ми помогнаха да се справя с много от най-тежките моменти в живота ми. Не пазете в тайна чувствата си и говорете с хората, на които знаете, че можете да разчитате.

4. Спрете да внасяте допълнителен стрес в така или иначе напрегнатия ви живот

Преструването, че всичко е перфектно, внася допълнителен физически и емоционален стрес във вашето ежедневие. Когато другите мислят, че всичко при вас е нормално, те може да ви натоварят с допълнителни задачи, които не биха ви възложили в противен случай. Тъй като вие така или иначе вече страдате от повишени нива на стрес, тези допълнителни задължения може да бъдат последната капка, с която чашата да прелее.

Разбира се, работата на предприемача е стресираща по-природа, но поддържането на илюзията за перфектния живот представлява самоналожено и излишно напрежение, от което наистина нямате нужда.

5. Борете се със стигмата и чувството за срам, които твърде често са свързани с депресивните състояния и другите проблеми с психическото здраве

Срамът твърде често кара хората да пазят в тайна своята борба с депресията и стреса. Депресията, притесненията и страхът не ви правят по-малко добър професионалист и предприемач. Те ви правят човек.

Защо да не говорите за тях? Това не означава да затрупвате някой друг с вашите тревоги и неволи. Единственото, което се иска от вас, е да признаете, че нещата не са перфектни в момента. Достатъчно е да кажете нещо от рода на: „Знаеш ли, бил съм и по-добре. В момента имам много тревоги около бизнеса. Търся начини да се справя с напрежението. Ти как си?“

Разбира се, това не означава, че можете да се доверите в еднаква степен на всеки. Някои хора просто не заслужават вашето доверие и представляват прекалено голям риск, за да споделяте с тях важни неща от вашия живот. Ако някой опитва да постави личните си проблеми над вашите всеки път, когато споделите с него неволите си, или пък редовно отхвърля оплакванията ви като нереални и преувеличени, то е по-добре да не му обръщате особено внимание.

Аз споделям притесненията си само с хора, чиито отговори не ме карат да се чувствам по-зле. Ако не сте сигурни за начина, по който даден човек ще реагира на вашата искреност, то разиграйте различни сценарии с доверен приятел или колега, който да ви подготвят предварително за всяка възможна ситуация. Успех!

Джон Бойтнот, журналист и дигитален консултант, за Inc.com

Източник: Мениджър Нюз