„Винаги съм оставяла дъщеричката си гола на плажа като малка. Не съм се притеснявала да я преоблека в парка или влака, когато се наложи. Дори веднъж се случи в ресторант, на официална вечеря, тъй като беше толкова изцапана и мокра, че нямаше как да не сменя дрехите й. Тя също не се е притеснявала от голотата си, ако има наблизо непознати. От известно време обаче настоява да носи бански на плажа и иска да я прикрия с кърпа, когато сменя мокрия бански. А е все още само на 5 години. Защо се случва това и къде греша?“, пише притеснена майка в един от популярните италиански сайтове за родители.

През лятото много родители си задават същия въпрос и търсят правилен отговор. Полезно ли е децата да бъдат напълно голи на плажа, ако са съвсем малки? И кога голотата става неприемлива? Ето отговорът на специалистите.

До 3-годишна възраст малките не възприемат голотата като проблем

„До 3-годишна възраст децата, които са свикнали да бъдат голи на публично място – за смяна на пелените или по друга основателна причина, не възприемат голотата като проблем“, обяснява Алберто Пелай, лекар и психотерапевт. Смущението става видимо, когато детето тръгне на детска градина.

„Тогава малките започват да възприемат установените вече социални правила, идващи от възрастните, които отговарят за тях в този момент. И може да се случи разминаване между правилата на възрастните от детската градина с тези, които дават мама и татко. Нормално е децата да се чувстват по-освободени у дома. Но като цяло в тази възраст те все още не възприемат тялото си по начина, по който го приемат възрастните“, допълва експертът.

Променя се начинът на излагане на тялото на показ

Тук вече от значение са обстоятелствата. На плажа, под слънцето, малкото дете не изпитва дискомфорт от своята голота, тъй като повече хора са полуголи.

От друга страна е от значение и отношението на самите родители към голотата. Ако те не се притесняват и не влагат в нея предразсъдъци, детето ще я възприеме спокойно и няма да изпитва притеснения. Но ако от малко то вижда, че родителите му не са съвсем склонни да гледат положително да разсъблечените деца на плажа, възможно е също да не желае да бъде голо и да изпитва дискомфорт.

С времето детето постепенно ще започне да прави разлика и да отчита факта, че голите хора на плажа всъщност не са съвсем голи, а носят бански. И тогава най-вероятно ще поиска също да носи бански. Също така разбира, че у дома може да се случи да притича голо от стая в стая, но навън трябва да носи дрехи. „Това са нормални етапи в развитието и осъзнаването на детето, така че не бива да притесняват родителите“, уточнява специалистът.

Новите родители