Почти на всеки родител се е случвало. Детето задава въпрос, който оставя майката или бащата зашеметен, объркан и често в дилема какво точно да каже. Липсата на отговор обаче може да предизвика допълнително смущение, твърдят психолозите.

Задаването на трудни или неудобни въпроси всъщност е нормално за децата в една определена възраст. Те не го правят нарочно, а защото са любопитни и искат да опознаят света максимално. В предучилищна възраст малчуганите често задават абстрактни въпроси, без много да се замислят, което сериозно изпотява възрастните, които се чудят какво да отговорят.

Сложните въпроси възникват понякога буквално от нищото, друг път си имат конкретна причина, за да бъдат зададени. И винаги децата очакват да им се отговори достатъчно задоволително. Как обаче да направим това? Ето и правилните отговори на най-често задаваните въпроси в тази възраст. 

Снимка: Shutterstock

Откъде идват децата?

Този въпрос може да е породен от тревогата около нова бременност. Ако очаквате друго бебе, детето вероятно се чуди дали ще бъде добър батко или кака. Това може да произтича и от малко ревност. Тоест истинският въпрос, който се крие зад тяхното питане е: „Ще продължа ли да бъда обичан?“

Затова просто им отговорете, че ще имате още едно бебе, но вярвате, че детето ще бъде наистина фантастичен брат или сестра и много ще ви помага. Уверете го, че имате истински късмет точно то да бъде кака или батко, защото е най-доброто дете на света и вярвате в него. Наблегнете на това, че ще продължите да го обичате и да се грижите за него както преди. Ако детето е открито ревниво, бъдете мили и съпричастни, признайте му, че тази промяна е трудна дори за възрастните.

Защо има лоши хора?

Непременно попитайте дали някой не е бил лош с него. Възможно е детето да е било наранено – физически или с думи, нищо чудно това да е бил най-добрият му приятел. Важно е да изясните от самото начало ситуацията. Задължително го прегърнете и опитайте да му предадете цялата си любов, за да се почувства то защитено и обичано.

Обяснете му внимателно, че е възможно това дете да се е почувствало този ден зле и затова така да е реагирало. Разкажете как някои хора нараняват другите, когато изпитват болка, тъга, самота или ревност. Но това не означава, че са лоши по принцип. Понякога просто имат лош ден и са решили да си го изкарат на някой. Опитайте да научите децата на доброта. Но никога не оправдавайте подлостта.

Защо не сме богати?

Това вероятно е свързано с искането на конкретна играчка, която детето мечтае да притежава, а не с разочарование от стандарта на живот. Децата в тази възраст не се интересуват и не осъзнават бедността или богатството като такива. Те се вълнуват от конкретни неща, които искат, нямат или не могат да притежават.

Това може да е подходящото време да утвърдите семейните си ценности и поговорите с детето за тях. „Ние избираме да отделим времето и парите си за нещата, които са най-важни за нас. Всяко семейство е различно. Ние сме благодарни за нещата, които имаме“, е добър отговор на този въпрос.

Какво е войната?

В семейства, в които един или двамата родители са военни или полицаи, този въпрос има друг подтекст. Децата всъщност питат: „Ще се случи ли нещо с мама или татко?“,  защото са изплашени. Трябва да поговорите с тях и да ги успокоите, че в професиите ви има риск, но в този момент сте заедно и много се обичате.

В останалите семейства, въпросът може да е породен от нещо видяно или чуто по телевизията. Повърхностният отговор е, че войната е, когато две или повече държави се бият помежду си. Едната държава иска нещо, което другата има, а другата държава се опитва да се защити. По трудно е да се отговори, ако трябва да се обясни, че войните всъщност носят много невинна смърт. Когато се сблъскате с такъв въпрос, първо се вслушайте какво точно пита детето и не бързайте веднага да отговаряте. Така ще имате възможност правилно да подберете думите си и да не дадете грешен отговор, ако не сте разтълкували точно въпроса му.

Дядо Коледа истински ли е?

За да зададе този въпрос, детето вече е подложило на съмнение съществуването на белобрадия старец. Дали някой му е разкрил истината или само е разпознало зад костюма дядо или татко, няма значение. Важното е, че то вече се колебае за истинността на образа.

Затова най-напред попитайте защо ви задава този въпрос, за да разберете кое го е породило. Не бързайте да го залъгвате или лишавате от вярата в чудеса. И не давайте информация, която децата са все още малки да осмислят или не са готови да приемат. Направете пауза преди да отговорите, за да обмислите какво и как да кажете. Но не лъжете, само кажете онова, което детето в момента може да приеме от гледна точка на възрастта си.

Снимка: Shutterstock

Най-трудните въпроси

Въпросите, свързани със смъртта на близък човек, сериозно заболяване, раздялата на родителите или загуба на работа, са винаги най-тежки и отговорите най-трудни.

Не лъжете децата, но им поднесете фактите постепенно, за да имат възможността да се справят с осъзнаването и приемането им. Когато обработват информацията малко по малко, те успяват да приемат без болка. Но бъдете готови да ви задават допълнителни въпроси постоянно, на които винаги трябва да отговаряте честно.

Абстрактните въпроси

Това са въпроси, породени от информационния поток, който те чуват, докато вие следите новините по телевизията или просто коментирате теми от деня у дома. Абстрактните въпроси обикновено са свързани с наука, история, расизъм, пол, политика, катастрофални инциденти.

Може би сега е моментът да седнете с детето и да си поговорите малко по-сериозно. Обяснете му, че това са наистина големи, често глобални проблеми. Може да потърсите подходяща книга – ако въпросът е свързан с история, и заедно да разгледате света, какъвто е бил по времето на фараоните например. Или да изгледате документален филм, подходящ и за неговата възраст, в който показват различни опити. Бъдете готови да откликнете така, че да задоволите детското любопитно, но само в нужните за възрастта му граници. И не се колебайте да се връщате отново на тези въпроси, ако прецените, че детето може да поеме още малко информация или сами не сте доволни от отговора, който сте му дали.

По материали от Mamma sto bene / Новите родители