Някои хора не са добра компания, защото след разговор с тях се чувстваме зле. Ето как да познаете, че си имате работа с подла и нечестна личност.

1. Правят комплименти, които всъщност не са

„О, това сако ти стои чудесно, но аз никога не бих го облякъл!“ или: „Кексът ти е много вкусен, явно имаш много време за кулинарни занимания“. Такива изречения може да чуете от хора, които не са ви истински приятели. Комплиментите им сякаш целят да ви клъвнат и оставят горчив привкус. С отровното си жило те представляват прикрита атака срещу вас.

2. Представят се за жертви

Подлите хора отхвърлят от себе си всяка отговорност и всъщност винаги играят ролята на жертва. Не се свенят да стоварват вината върху другите или да ги обвиняват за собствените си грешки. Това е знак, че става дума за особено подли личности, които не уважават околните и търсят само личната си изгода. 

3. Радват се на чуждото нещастие

Ненапразно има приказка, че злорадството е най-чистата радост. Сигурно познавате хора, които ликуват, когато техни познати бъдат сполетени от беда. Тогава подлеците са в стихията си и коментират злощастното събитие, включително пред потърпевшите, демонстрирайки фалшиво съчувствие. Който не умее да се радва на щастието на ближния, а изпитва наслада, когато го връхлети нещастие, е крайно неблагонадежден човек.

4. Не им пука за последствията

Подлеците действат безотговорно, защото не дават пет пари за последствията от постъпките си. Не спазват уговорки, ако им се предостави по-изгодна и привлекателна възможност. Имате ли чувството, че въпросната личност постоянно ви връзва тенекия и предпочита да се занимава с други неща? Това е знак, че става дума за подъл и безочлив човек.

5. Обичат да контролират

Подлият човек винаги иска той да е шефът. Командва хората от обкръжението си и изобщо не си дава сметка, че действията му може да са обидни. Ако усещате, че някой постоянно ви разиграва и се опитва да ви покровителства, най-вероятно става дума за подъл манипулатор.

6. Предупреждават ви да се пазите от тях

Семейството ви е загрижено, че прекарвате много време с този човек. Сигурно не е случайно, понеже са забелязали, че въпросният човек се държи лошо с вас в присъствието на други хора. А може би и вие самите вече сте разбрали колко токсично може да е поведението му. Когато от много страни ви предупреждават, че не бива да му се има доверие, може би си струва да се вслушате в мнението им.