Когато говорим за постигането на успех ние обикновено мислим, че хората, благословени с висок коефициент на интелигентност, изпъкват сред останалите. Според социалния психолог Ейми Къди обаче реалните контакти с другите са от по-голямо значение за успеха на хората, отколкото техните умствени способности.

Къди е претърпяла автомобилна катастрофа на 19-годишна възраст, при която е пострадала от мозъчно увреждане, довело до понижаване на коефициента й на интелигентност от ниво близо до това на гении до средното за повечето хора.

Като човек, чиято идентичност е била изградена около умствените и способности, значителният спад на IQ е накарал Къди да се чувства безсилна и неуверена. Въпреки мозъчното си увреждане тя бавно си проправя път през колежа и дори е приета в магистърската програма в Принстън. В престижния университет тя осъзнава, че това, което ограничава нейните възможности не е липсата на умствен капацитет, а липсата на увереност. Този факт е бил особено ясно изразен по времето на трудни разговори, презентации и други стресови ситуации.

Това откритие кара Къди, която сега преподава психология в Харвард, да се посвети на изследванията на влиянието, което езикът на тялото оказва върху нашата увереност, влияние и в крайна сметка успех. Нейните проучвания са насочени върху ефектите от позитивния език на тялото, включващ ефективен зрителен контакт, активност слушане и целенасочено жестикулиране – действия, подчертаващи посланието, което човек иска да предаде. Редица проучвания показват, че хората, които използват позитивен език на тялото, са по-харесвани, по-компетентни, по-убедителни и емоционално интелигентни.

Ето няколко функции на позитивния език на тялото:

Повишава тестостерона

Когато чуете думата тестостерон, първото нещо, което ви идва на ум, вероятно е спорт. Значението на тестостерона обаче не опира само до атлетичните занимания. Независимо дали сте мъж или жена, тестостеронът ви кара да сте по-уверени, а това ви прави по-надеждни в очите на другите.

Намалява кортизола

Кортизолът е хормон на стреса, който ни пречи да се представяме по-най-добрия възможен начин и оказва негативно влияние върху здравето ни в дългосрочен план. Намаляването нивата на кортизол ни помага да се концентрираме, особено в предизвикателните ситуации.

Създава силна комбинация

Намаляването на кортизола и повишаването на тестостерона са изключително полезни сами по-себе си, но комбинацията от двете води до наистина впечатляващи резултати. Именно тази комбинация е често срещана сред хората, заемащи управленски постове. Тя дава на хората нужната увереност и съсредоточеност, която им позволява да взимат трудни решения и да се справят с големи количества работа за кратко време.

Демонстрира компетентност

Прочуване на  Принстънският университет установява, че едносекунден клип на кандидати за сенатори в САЩ е бил достатъчен, за да могат участниците в теста да познаят кой кандидат ще победи в надпреварата за поста. Макар че това може да не е много позитивен факт за избирателния процес, той подчертава значението на езика на тялото.

Мощен инструмент за преговори (дори виртуално)

Няма съмнение, че езикът на тялото играе важна роля в способността на хората да убеждават другите и да ги привличат на своя страна. Изследователи, изучаващи влиянието на езика на тялото във виртуална среда, са открили, че той продължава да играе важна роля за крайния резултат от преговорите, независимо от това, че се водят от разстояние.

Подобрява емоционалната ви интелигентност

Способността ефективно да представяте емоциите и идеите си е от ключово значение за развитието на емоционална интелигентност. Хората с негативен език на тялото не създават неприятна среда, която не предразполага към ефективна комуникация. Подобряването на езика на тялото има изключителен ефект върху емоционалната интелигентност.

Ние често гледаме на езика на тялото като на резултат от начина, по който се чувстваме. Това е така, но проучванията на психолозите показват, че обратното е също толкова вярно – промяната в езика на тялото променя нашите нагласи. Възползвайте се от това.

Травис Брадбeри, автор на бестселъра „Emotional Intelligence 2.0“и съосновател на TalentSmart, за LinkedIn.com

Източник: Мениджър Нюз