„Да си по-големият брат/сестра е много тежко.
В началото, когато се появи конкуренцията,  те мъчи ревност, а след това изведнъж ставаш „по-големият“ (дори да си само на 3 години) и винаги имаш задължения и  отговорности."
 

Това са думи на дете, пораснало преждевременно, просто защото след него в семейството се раждат още две. А той е едва на 8 години.
Наблюдавайки как расте, майка му обяснява защо трябва винаги да помним, че на по-големите деца им е по-трудно. И, че именно те се нуждаят повече от родителската подкрепа. А малките така и така получават своята порция внимание.

Ето нейният разказ.  

Сглобихме с усилие прекрасен модел от лего „Хилядолетния сокол“.
Баткото отиде на училище, а 4-годишният любопитко тайно отчупи един елемент, след това и втори. След това един по един отдели още детайли. След половин час от сокола нямаше и следа, освен разхвърляните по пода елементи лего.

Когато 8-годишният Блез се прибра в къщи и видя картинката, изпадна в истерия.
Викаше, риташе от ярост и мъка, защото сглобяването на „Хилядолетния сокол“ беше отнело на него и на татко му близо три дни работа. За него това беше много ценна вещ. А сега малкият му брат беше  съсипал всичко.

Прегърнах го и се опитах да го успокоя. Татко му дойде на помощ – събра разпилените части, сортира ги  (ако някога сте сглобявали „Хилядолетния сокол“, никога няма да забравите как да го направите отново).
И двамата се опитвахме да го успокоим, с обещания да започнем отново работа по сглобяването, и му казахме, че има право да бъде много гневен и ядосан.

Той наистина беше бесен.

Вижте целия текст на страниците на Новите родители.