Селцето Градешница се намира в Северозападна България, близо до Криводол. Там е открита глинена плочка, изписана със стегнати редици от знаци. Ето и нейната история.

В края на 60-те години известният археолог Богдан Николов, чието име е свързано и с Рогозенското златно съкровище, попада на находката при разкопки на голямо селище от ранната каменно-медна епоха – началото на петото хилядолетие пр.Хр.

Тя представлява вдлъбната плочка или плосък съд с правоъгълна основа. От двете страни са пробити дупчици. От вдлъбнатата страна са издълбани символи, организирани в редици, а от другата има стилизирано изображение на човешка фигура в молитвена поза, заобиколена от орнаменти. „Значимостта на откритието е огромна, защото и до ден днешен това си остава

най-ранната протописменост в света”, казва археологът Георги Ганецовски от Регионалния исторически музей във Враца, където е изложена плочката.

Най-старите египетски йероглифи датират от 3200 г. пр.Хр. Писмените знаци, открити край древния град Урук в Месопотамия, се отнасят към 3300 г. пр.Хр. В средата на ХХ век край селцето Тартария в Румъния са намерени глинени плочки със символи, смятани от някои учени за най-ранната протописменост. Плочката от Тартария е датирана от 5300 г. пр.Хр.

При разкопките на известната Каранова могила край Нова Загора е открит „печат” с подобни знаци, вероятно още по-стар. Скоро след това е намерена и плочката от Градешница.