Ако се стъпвате на кантара сутрин след ставане и вечер преди лягане, сигурно сте забелязали, че не показва едно и също. Телесното ни тегло може да варира с 2,5 килограма на ден, пише Science Alert.

Тази инфографика показва откъде идват тези килограми – и къде отиват.

Повечето промени са следствие от всекидневните телесни функции – ядене, пиене и ходене до тоалетната.

Около 60 процента от телесното тегло на средностатистическия мъж се състои от вода, докато при жените този процент варира между 52 и 55 процента. Ето защо мъжете трябва да пият по 13, а жените по 9 чаши течности всеки ден.

Според инфографиката, цитирана по-горе, всеки ден получаваме по близо 10 чаши вода от храната и напитките, които консумираме. Почти една чаша получаваме при разграждането и усвояването на хранителните вещества организма.

Колко вода губим:
- 1 ч. и половина при дишането
- 0, 4 ч. от потта
- 1 ч. и половина се изпарява от кожата
- 6, 3 ч. от урината
- 0, 85 ч. от изпражненията

Ако получите хранително отравяне с тежко повръщане и диария, например, можете да загубите до галон (3,8 л.) вода на ден. Така теглото ви може да спадне още повече, преди да възстановите течностите в организма – с 3, 8 килограма.

Но това всекидневно колебание в теглото е напълно нормално и тъкмо затова няма причина да се тревожите, ако кантарът  понякога показва с по някой килограм повече.