Експерти от Великобритания с учудване стигнаха до извода, че съвременните деца смътно разбират откъде идват плодовете, зеленчуците и другите храни, пише vistanews.ru.

В изследването участвали деца до 11-годишна възраст, 10% от които нямали и ни най-малка представа как расте грахът. Някои били шокирани, че колбасите се правят от прасе, а други уверявали, че шоколадът расте по дърветата. За възникването на плодовете и зеленчуците си нямали и идея.

Експериментът установил, че 50% от запитаните деца имат приятели с алергия, които не ядат сладкиши в училище. В същото време те масово нямали понятие от значението на думата „алергия“. Попитаните доброволци мислили точно обратното - че ако имаш алергия към дадено нещо, именно него трябва да ядеш.

Изследователите твърдят, че в наши дни родителите не въвличат децата в процеса на готвене и дори не искат от тях да им помагат. След края на експеримента британските специалисти настоятелно съветват майките и бащите по целия свят повече да говорят с децата си за храната, както и къде и как растат плодовете и зеленчуците, също така да включват децата като помощници в готвенето.

Публикувано от Новите родители. Още за храненето, образованието и всичко, свързано с детето четете ТУК.