Всяко дете изпитва страх от тъмното: някои го преодоляват по-лесно и по-бързо, при други този период е по-дълъг и по-болезнен.

Откъде идва страхът и как да помогнем, разказва психоложката Кристина Аверина.

„Майка ми ме изплаши със бухал…“ - един мой приятел сподели това откровение с мен. На запотения прозорец в кухнята майката нарисувала две очи и щръкнали перушина над тях.

Очевидно, по  този несръчен начин е искала да постигне послушание. Само че, постига друг ефект – момичето избягало в другата стая, а след това събрало смелост, отишло до прозореца и изтрило ужасните  „очи“.

Какво ни казва тази история 

На първо място как ние възрастните често неволно предизвикваме чувство на страх у детето, използвайки на фолклорни герои: вещици, дяволи, вълци, чудовища и т. н.

По-късно обаче децата активно използват това, вече ни манипулират.

Например, вечер майката насърчава сина си да бъде смел, независим и да отиде да си измие зъбите преди лягане. А хлапето отговаря, че го е страх, защото в банята сигурно „има някой“.

Така то или моли родителите да му помогнат, или се опитва да избегне неприятна хигиенна процедура.

Когато правя изследвания в съдебно-психологическите експертизи, често виждам повишената тревожност и страх от тъмното при деца под 7 години. Като правило причината са семейните скандали, особено през нощта, които децата чуват. 

Как да помогнем

Ако детето каже, че се страхува да влезе в тъмна стая,  го попитайте къде според него е „чудовището“, което го плаши. Отидете заедно в стаята, без да включвате осветлението.

Повторете това „пътешествие“ няколко пъти и чувството на страх ще изчезне. Това е същото като да изтрие очите на бухала от изпотения прозорец.

Детето се страхува да влезе в тъмна стая и категорично отказва да спи само.

Страхът от тъмното  се появява по различни причини.

До 6-7-годишна възраст филмите на ужасите, героите от компютърни игри и различни „истории на ужасите“ могат да се превърнат в източник на страх.

„Детето лесно се впечатлява и за известно време изпитва силни емоции на страх, но след това страховете преминават“, разказва психоложката Валерия Мироненко.

Ако това чувство се прояви в по-късна възраст, е необходимо да се анализират психологическите причини: каква е ситуацията в семейството, има ли конфликти между родителите, как детето изгражда отношения с връстниците си и т.н.

Продължава на страницата на Новите родители