Така мисли големият индустриалец и създател на технологичния гигант „Сони” Масару Ибука (1908-1987) - новатор и в сферата на семейната психология.

Благодарение на гъвкавата си бизнес философия и иновационни патенти, той успява само за десетилетие да превърне скромното си предприятие в движеща сила на икономическото чудо, както наричат Япония след Втората световна война.

Ибука е основател и на Асоциация за ранно развитие, а идеите му за необятния потенциал на невръстното дете са събрани в книгата „Всичко се решава преди детската градина”. Днес тя помага на милиони родители от цял свят, решени да дадат добър старт в живота на своите деца. Ето няколко мисли от нея:

"Учените успяха да докажат, че развитието на интелекта е функция от сбора от опити, осъществени между раждането и тригодишната възраст, или с други думи, в периода на развитие на мозъчните клетки. Следователно, никое човешко същество не се ражда гениално или глупаво. Но стимулирането на мозъчните клетки между раждането и третата година се оказва решаващо за неговото бъдеще."

*

"Ако караме едно дете да слуша хубава музика или да взема уроци по цигулка, това няма за цел да го направи музикален гений; ако го учим на чужд език, това не означава, че искаме да го превърнем в гениален лингвист, нито че го подготвяме да влезе в „добра“ детска градина или в „добро“ начално училище. Става дума единствено за техника, чиято цел е да провокира израстването на безкрайния потенциал, който детето носи в себе си, и да увеличим личната му удовлетвореност."

Продължава на страниците на Новите родители.