1. 95% от хората пишат като съобщение неща, които иначе никога не биха казали.

2. Близо 3% от ледниците на Антарктика е всъщност урина на пингвини. (Поради постоянните минусови температури, урината не може да се изпари и се слива с леда.)

3. Катериците забравят къде са заровили поне половината от орехите си. (Същото се отнася и за кучетата и техните кокали.)

4. В скелета на един кон има 205 кости. (Въпреки че са значително по-големи по обем, те са почти точно толкова, колкото са и костите в човешкото тяло – 206.)

5. Мадона страда от бронтофобия, което е страх от гръмотевици. (Певицата е известна с това, че проучва подробно синоптичната прогноза преди концертите си.)

6. По време на целия си живот ще прекарате общо 38 дни в миене на зъби.

7. Най-миниатюрното нещо, заснемано някога, е сянката на атом. Екип от учени от университета Грифит използвали микроскоп със супервисока резолюция, за да я уловят.

8. Очите на заека са разположени високо от двете страни на черепа, което му позволява да вижда обекти на около 360 градуса наоколо и по този начин да се предпазва от хищници.

9. Параскевидекатриафобия е страхът от петък 13-и. Няколко известни личности страдат от такава фобия, сред които Стивън Кинг (не е изненадващо, нали?).

10. Всяка година има над 40 000 инцидента, свързани с тоалетната, в Съединените щати. Някои са обясними – отнасят се до малки деца, които са паднали например. Но също така има и редица пострадали възрастни – счупена тоалетна чиния или подхлъзване са най-честите причини.

11. До лятото на 2017 година Фейсбук е достигнал 2 милиарда активни потребители.

12. През 2000 г. АВВА отказали един милиард долара, за да изнесат 100 концерта по света. Това прави по 250 милиона на член от групата. Те обаче категорично отказали, защото това не било за тях.

13. В Айфеловата кула има общо 1665 стъпала.

14. Рециклирането на един стъклен буркан набавя енергия, достатъчна за гледане на телевизия в продължение на 3 часа. (Хвърляйте разделно боклука си!)

15. Човешкото око е толкова чувствително, че ако Земята беше плоска, можеше спокойно да видите през нощта запалена свещ на 50 километра разстояние.

Цветелина Велчева