Външната търговия днес обхваща почти всички страни на Земята, но освен с традиционния износ, някои от тях предлагат и доста необичайни стоки, за които обаче има сериозни купувачи, пише Design Taxi.

Така например, Канада всяка година изнася бинокли на стойност 2.9 милиона долара за Бахрейн. Северната страна захранва с пушена херинга Хаити, защото тази риба издържа много дори и в тропически условия. Канадските биволи пък са едни от най-плодовитите в света и Иран плаща по 976 000 долара годишно за осеменителна течност от тях. Канада изнася и оплодени птичи яйца за Хърватска и снабдява Индия с огромни количества жълт грах, защото Индия е най-големият негов производител, но и най-големият консуматор.

Малката островна нация Аруба си купува ракети за бадминтон от Бразилия, докато Израел пък взима от там... човешка коса. Бразилия е най-големият износител на този специфичен продукт. Пак от там тръгват и черупки на костенурки, които най-често се купуват от Нова Зеландия.

Въпреки, че Швеция има добре развит риболов, страната купува големи количества яйца от пъстърва от Великобритания. Лондон изнася и много от своите класически черни таксита, като най-често те отиват във Франция.

Съединените щати също изнасят интересни неща - урината от вълци не е първото, което ще ви хрумне, но Япония я купува в големи количества, тъй като японците заливат шосетата си, за да предотвратят появата на елени по тях. Към Канада пък пътуват... панди и телефони. Канадците внасят и раци от Бахамите.

Французите толкова обичат жабешки бутчета, че не могат да смогнат да задоволят нуждите си със собствено производство. Затова и внасят над 4000 тона годишно от този специфичен деликатес от Индонезия.