Защо носът на детето е запушен, въпреки че няма хрема? На този въпрос няма един отговор. Има много причини за запушването на носа. Най-често се случва в резултат на инфекциозен процес (вируси, бактерии, гъбички).
Трудности с дишането възникват поради алергична реакция, навлизане на чуждо тяло в носа или на растеж на фаренгиална (небна) тонзила или трета сливица (орган на имунната система).
Запушването може да е реакция на никненето на зъби при бебетата.
Как родителите да разберат, че детето диша трудно, ако все още не говори?
Признаците са:
- кихане,

- дишане през устата,

- хъркане и подсмърчане по време на сън

- секреция от носа.
Кърмачетата може да откажат да се хранят, тъй като докато сучат, не могат да дишат през устата, обяснява педиатърът д-р Дария Тещенкова.

Как да помогнем
Всеки случай е индивидуален и има различно лечение. Само лекар може да установи точната причина и да назначи компетентна терапия.
Най-простото и важно нещо, което родителите трябва да направят, когато забележат, че бебето има запушен нос, е да му помогнат да издуха носа си, ако има хрема и да премахнат слузта от носните проходи. Това може да стане с помощта на помпичка.

Често майките капят в носа масло от каланхое, за да предизвикат рефлекс на кихане и да го почистят. Това не е нужно, а е и опасно. Всеки билков препарат може да предизвика алергична реакция на малкото дете, а последствията може да са много сериозни.
По-добре почистете носа на бебето с назален душ. В аптеките тези устройства се продават и в тях се налива лекарствен разтвор, който с много нежна струя почиства и овлажнява горните дихателни пътища. Механичното почистване на носната лигавица предотвратява заселването на бактерии.
Съществува обаче риск носната лигавица да се разрани от разтвори, които са с различно осмотично налягане (хипертонични разтвори). Затова е добре да се използват изотонични физиологични разтвори, включително морска вода. Продават се в аптеките.
При промиването на носа може да възникне остър среден отит. Затова спреят не бива да е с насочена струя, а с пулверизатор.

Можете да използвате съдосвиващи капки
Често родителите се страхуват, че детето ще "привикне" към капките. Затова го оставят без лечение. Когато обаче носът е запушен, а дишането – затруднено, това е много по-опасно от капките.
Разумното използване на капки и спрейове, които намаляват отока на носната лигавица, е единственият начин за лечение, който предпазва от усложнения.
Използват се съдосвиващи капки за нос, които бързо премахват подуването на лигавиците и отпушват носа.
В същото време капките трябва да се използват стриктно според показанията и предписанието на лекаря, само за периода на лечение (а не постоянно) и винаги в съответствие с инструкциите за възрастта.
Повечето капки за нос се слагат 2 до 4 пъти на ден и не повече от 5 дни (по-нататъшна употреба само след консултация с лекар).
С този подход няма как да се стигне до пристрастяване.

Новите родители