Бабите и дядовците не могат да устоят на чара на своите внуци. Дори да са били строги във възпитанието на собствените си деца, опре ли работата до внуците, сърцето им се разтапя. Ето 10-те най-чести неща, които бабите и дядовците са склонни да правят, въпреки че родителите се ядосват.

1. Критикуват възпитателните методи.

Според проучване, публикувано в International Journal of Educational Research and Development, авторитетът на родителя е в основата на доброто възпитание и правилното отглеждане. Всякакви коментари с отрицателен характер от страна на бабите и дядовците със сигурност не помагат на родителите да дадат добър пример. Единственото, което постигат, е , че насаждат чувство на недоверие между детето и родителя.

2. Купуват излишни играчки.

Родителите знаят най-добре какъв тип играчки се харесва на децата им. Затова най-логичното би било бабите и дядовците да попитат за съвет, ако искат да купят нещо на внуците си. Родителите отказват да купят на детето всяко нещо, което поиска, като по този начин го учат да цени парите и да осъзнава, че не може да има всичко. Намесвайки се в този процес, бабите и дядовците вредят на детето.

3. Публикуват снимки без разрешение.

Родителите са чувствителни към снимките на децата си – особено когато стават публично достояние в социалната мрежа. Понякога бабите и дядовците не си дават сметка, че много хора (близки и не толкова близки) ще могат да видят тези снимки. Особено ако не са добре запознати с тънкостите на публикуване, могат да ги постнат и с публичен достъп, което никак няма да се хареса на родителите.

4. Окуражават и най-дребните неща.

Психолозите са на мнение, че прекомерните и постоянни похвали могат да доведат до липса на мотивация. А и не е полезно детето да си мисли, че е най-доброто, най-умното, най-прекрасното на света. Да не говорим, че това може да убие желанието на детето да прави каквото и да било.

5. Налагат собствени правила.

Според едно проучване децата са изключително податливи на влиянието на външния свят. Ценностите им са много крехки, критериите им за добро и зло не са утвърдени. Ако родителите учат детето на едни неща, а бабите и дядовците – на други, това ще доведе до дисхармония и объркване у подрастващия.