Определението „неделен баща“ отдавна не учудва никого, защото обикновено след развода мама и тате си „поделят“ грижите за детето и създават нова схема на родителските отношения, в които много често бащата има право да вижда сина или дъщеря си само веднъж седмично, ни информира сайтът Новите родители.

Понякога това общуване е потискано от мамините укори и нейните изопачени представи за това, което трябва да се случи. Има и други варианти, например пълно безразличие на бащата към детето, независимо от старанието на майката да поддържа добрите им отношения. Но най-разпространени са случаите, в които майката и бащата се опитват да съхранят възпитани и приятни отношения на детето и с двамата, изброява Артьом Драконов – психолог-консултант и баща на две деца.

Той разкрива пред letidor.ru какво трябва да помни всеки баща, който се вижда с детето си само в почивните дни.

Спазвайте единен подход на възпитание

Това е първото, към което е хубаво да се придържате. Да, така ще се налага да поддържате общо становище по различните въпроси с бившата съпруга, да убедите и нея, и себе си, че е в интерес на детето да забравите всякакви свои предишни разногласия. Независимо, че двамата не сте съумели да останете заедно и да запазите връзката си, раздялата не отменя вашите роли на родители.

Много е важно да не давате негативни оценки за майката пред детето – всичко, което кажете и правите, не бива да внася напрежение, за да не породите вътрешен конфликт и противоречия у него. То може да се пита защо родителите му реагират различно в една и съща ситуация, може да си помисли, че прави нещо не така, както те искат, да започне да се самообвинява. Освен това създавате опасна почва за манипулативно поведение – а пък мама не ми забранява това, тя е по-добра...

Не отменяйте срещата без обяснение

Увереност, стабилност и защитеност – това е първото чувство, което изпитва детето към баща си. Своеобразна опора в живота - неизменна и постоянна.

В представата на малкото тате е този, който може да се справи с всичко, да реши всеки проблем и да разсее всеки страх. В неговата малка вселена той олицетворява силата и ако тази представа се разруши и този стожер изчезне или отменя срещите без обяснения и предупреждение, ще направи така, че светът на детето ще пропадне под краката му, ще го накара да се чувства безпомощно.

Уговаряйте се с детето отрано, свикнете да планирате срещите си така, че нищо и никакви важни задачи да не им попречат да направите заедно всичко, което иска вашето дете.

Прочетете целия текст в Новите родители.