С раждането на втората ми дъщеря взех решение да се заема максимално с възпитанието на децата, за да помогна на любимата ми жена. Предлагам мъжки поглед към децата и всичко, свързано с тях, споделя 31- годишен баща в своя блог.

Отглеждам две дъщери на възраст 3 и 1 година 24/7 и това е моят съзнателен избор!

Когато ми се роди първото дете, наивно предполагах, че „на първо време баба ще помогне.“ Както се оказа, бабите се намесиха много повече, отколкото помогнаха и трябваше да разбера всичко на свой гръб.

Разказвам подробно:

При раждането на дъщеря ми, най-вече след изписването, се чувствах безпомощен - въобще не можех да разбера от коя страна да се приближа до бебето. Сега, след две деца, това ми изглежда елементарно, но преди три години предизвика всеобщ ступор вкъщи. Естествено, и жена ми нямаше вродени инструкции за отглеждане на деца.

По някаква причина очаквах, че по-старото, опитно поколение със сигурност знае как да се повива, да се къпе, да се храни, да се режат ноктите и как да се лекува малкото. Но трябваше да разбера всичко това сам, тъй като бързо стана ясно, че мненията ни се различават дори за това как да се къпят бебетата.

Естествено, научих се да сменям майсторски пелените и да правя много други неща и наистина уважавам и благодаря за всичко на майка си и на тъщата, но ето какво ме кара да се усмихвам:

Баба 1 (тя ми е тъща):

- Трябва да прочетете молитва над водичката и да давате на детето да пие само от нея.

- След половин година: Купих филтър с някакъв вид фулерени 66 (молекули, съставени изцяло от въглеродни атоми), който прави водата с правилна структура – детето се нуждае само от тази вода.

- Продавам специален сапун от Казахстан и трябва да миете бебето само с него. Между другото, мажете с него, когато кожата е раздразнена. Между другото, с него трябва да мажете и носа, когато е студено. Между другото, той помага също и при хемороиди (казва го напълно сериозно)...

- Вие отглеждате неправилно децата - затова се разболяват (наистина не знам защо казва това).

- За да не крещи детето, заведете го при леля Валя, тя "премахва страха" с яйце.

Баба 2 (моята майка):

- Крещенето не страшно, то ще премине от само себе си. За висока температура дайте хапче, тя ще мине сама.

- Вие купувате твърде много играчки за деца - трябва да сте по-икономични.

- Ще дойда в събота в един часа да поседя с внучките ми, макар че след това трябва да ходя на кино с дъщеря ми на 4, и така всеки уикенд. (Сестра ми живее с мама и тя оставя за внуците около 3 часа седмично)

- Сладко, солено - можете да давате практически всичко на детето след 6 месечна възраст. Ако то иска, трябва да му давате всичко, за да опита.

Обичам майка си, но сега имам много въпроси за това как ни е отгледала! С какво са ме хранили и лекували или не са ме лекували. Често ни оставаха с баба ни, а доколкото си спомням, тя ни даваше да ядем с дни бърза юфка, а у дома винаги готвеха мазно. В детството не придаваха значение на кашлицата ми няколко пъти и в резултат преболедувах коклюш (магарешка кашлица). Сега започвам да разбирам откъде са се появили проблемите ми с панкреаса и зако черният ми дроб е изхабен повече от необходимото.

Извод: Отнасям се чудесно с нашите баби, но някак не мога да си представя, че ще им поверя децата си за няколко дни. Не съм параноик, но се страхувам.

Новите родители