Мислите си, че е трудно да си с някого в беда. Всъщност много по-трудно е да си приятел с някого в неговите успехи, да си искрено щастлив от чуждите постижения и радости. И да успееш да ги приемеш и похвалиш дори когато ти си на дъното.

Всъщност за подобна реакция се изисква фина душевност, каквато малко хора притежават.

Вижте кои добри новини е по-добре да не споделяте:

1. Деца и животни

Някои са луди по децата си, други – по животните. Дори близките ви приятели игнорират тези снимки, ако заливате постоянно с тях социалните мрежи. Бъдете сигурни, че може и да получавате положителни коментари и сърчица, но това рядко са истинските чувства на хората. Със сигурност дразните голяма част от „приятелите си4 в социалните мрежи и голяма част от приятелите си на живо, ако постоянно говорите за децата или домашния си любимец.

2. Работата

Поредното повишение, макар и с цената на много труд и усилия. Колко ли хора биха се зарадвали около вас? Ако имате приятели в живота си, които не правят сметка на вашите собствени пари и не гледат „в чуждата паничка“, значи сте късметлии. Ако прекалено често изтъквате постиженията си, вероятно за повечето това звучи като самохвалство. Най-добре запазете информацията за себе си.

3. Нова кола

Ама колко струва, на лизинг ли я взе, как можа да си я позволиш, какво й беше на старата… Една безкрайна поредица от въпроси от любопитните. Новото возило няма как да не предизвика завист у някои хора. Особено ако е по-луксозно, отколкото ви е необходимо. Старайте се да не обръщате внимание – всеки сам знае цената, която плаща, за това, което има – и буквално, и метафорично.

4. Прочетени книги

Обърнете внимание на реакцията на хората, когато говорите за книгите, които сте прочели. Вариантите са два – ще ви заподозрат в самохвалство, че четете дебели книги; или ще ви завидят за свободното време, с което разполагате, за да четете. При всички положения може да си навлечете излишни негативни емоции.

5. Екскурзии

Много внимавайте, когато споделяте с приятелите си за своите почивки – къде сте пътували, в какъв хотел сте отседнали, в какви ресторанти сте се хранили. Забележете, че приятелите ви винаги питат за тези неща. Дори да не забелязвате, със сигурност по-луксозната почивка би предизвикала известна завист у другите. Или пропуснете подробностите, или контрирайте с въпроси на свой ред.

6. Любов

Ако сте влюбени и постоянно говорите за това, със сигурност отегчавате повечето хора около себе си. Ако сте щастливо женени и също постоянно говорите за това, не сте любимата компания на приятелите си. Бъдете по-умерени в приказките си. Не е необходимо хората да знаят толкова подробности за личния ви живот. Трябва да се научите да пазите интимното си пространство от чужди очи и уши.

Цветелина Велчева