След пандемията от COVID-19 професионалният свят се промени. Макар че в много аспекти тази промяна бе за добро, това не спря много хора да напуснат работните си места. Въпреки че може да се изкушавате да последвате колегите си и да потърсите нещо ново и различно, има няколко причини да останете на настоящото си работно място.

Може да получите възможности за повишение

Да останете не означава, че няма да можете да се развивате професионално. Тъй като други служители напускат вашата организация, ще има увеличен брой възможности за повишение. При по-малък брой, с които да се конкурирате, бихте могли да получите повишение и да заемете висша роля във вашата организация, много по-бързо, отколкото сте очаквали. В крайна сметка можете да получите по-добро заплащане и повече отговорности, без да поемате някакъв сериозен риск.

Освен това компаниите все още са по-склонни да търсят хора за по-висши позиции на вътрешно ниво, отколкото да търсят нови таланти, особено в периоди на нестабилност. Ако останете на работа в подобен период, то вие ще се докажете като надеждни и заслужаващи доверие служители – качества, които ще увеличат шансовете ви да получите повишение.

Може да се преместите в нов екип или да започнете работа по нов проект

Ако не искате да напуснете работата си, но желаете да се изкачите по да кариерната стълбица, можете да използвате тази възможност, за да преминете към нов екип или проект. На фона на протичащото реорганизиране на компаниите, сега е идеалният момент да предложите смяна на отдела или да поискате да преминете към друг екип или проект. Това е перфектният момент да направите вътрешна промяна в кариерата си, тъй като вашият работодател вероятно ще ви бъде благодарен, че сте останали. Той ще бъде по-склонен да одобри тази вътрешна промяна, заради показаната от вас лоялност. Възможно е и вашата инициативност да бъде оценена и в крайна сметка можете да получите увеличение на заплатата или допълнителни бонуси.

Може да помете нови отговорности

Да останете на текущата си работа не означава непременно, че ще вършите една и същата работа завинаги. На фона на недостига на кадри, сега е по-вероятно шефът ви да ви възложи нови отговорности и да ви даде възможността да помагате на други екипи по най-различни проекти. Трябва да се възползвате от възможността да се нагърбите с повече отговорности, ако искате да напреднете в кариерното си развитие. Това ви дава възможност да придобиете нови умения, да работите с нови колеги и да станете по-ценни, както за самата компания, така и на пазара на труда.

Някои от колегите, с които не сте се разбирали, са напуснали

Много професионалисти посочват лошите взаимоотношения с колеги като причина да намират работното си място за „токсично“. Това означава, че мащабното напускане през последните години може да е оказало положителен ефект за фирмената култура на някои компании. След като трудните и конфликтните ви колеги са напуснали, може да започнете да се наслаждавате повече на работата си и да имате по-приятни дни в офиса. Тяхната липса може да ви позволи и да изразявате мнението си по-свободно и да бъдете чувани и виждани по време на работните срещи. Може също така да сте по-склонни да се включите в социални мероприятия, които да ви помогнат да опознаете по-добре останалите си колеги.

Вашето мнение става по-важно

Сега, когато работите в по-малък екип, вашето мнение естествено ще има по-голяма тежест. Не само че ще е  по-лесно да бъдете чути, но ако имате нови идеи или искате да предложите нещо, то е много по-вероятно да получите подкрепа. Независимо дали искате да дадете някакъв принос за определен проект или да засегнете въпрос, които от години искате да коментирате, сега е най-добрият момент да го направите.

С други думи, ако се чудите дали не пропускате страхотни възможности, докато вашите колеги напускат работа, не забравяйте, че тревата не винаги е по-зелена от другата страна на оградата. Разбира се, важно е да запазите възможностите си отворени и винаги да се стремите да получите най-добрата сделка за себе си. Важно е обаче да не прибързвате с напускането на работа без да сте оценили всички възможности, които настоящият ви работодател може да ви предложи, особено ако се е отнасял добре с вас през последните няколко години.

Андрю Фенел за FastCompany.com

Превод и редакция: Георги Георгиев / Мениджър Нюз