Какво може да ви вкара в затвора или да ви донесе солена глоба, дори без да подозирате? Вижте някои от най-абсурдните и нелогични закони по света.

Арест за дъвка

Допускали ли сте някога, че дъвченето на дъвка може да ви вкара в затвора? Точно такава е ситуацията в Сингапур, където това упражнение за дъвчащите мускули е забранено със закон от 1992 г. Изключение се прави единствено за никотиновите дъвки, но дори и тогава пушачите трябва да притежават специална рецепта от аптеката. На свой ред собствениците на кино салони в Ню Йорк пък са задължени веднъж в месеца да почистват основно залите от дъвките по местата, които често биват залепвани там от зрителите.

Миризма, която може да ви докара глоба

Дуриан е вид тропически плод с много хранителни вещества, но има и един сериозен недостатък – острата миризма. Ето защо властите в Бруней, Индонезия и Малайзия са забранили изцяло консумацията на плодовете на публични места като автобуси, метро, хотели и летища. Мярката е строга, но и напълно оправдана, тъй като ароматът на дуриан се описва като смес от „свински екскременти, терпентин и лук“.

Плащане по желание

Ресторантът Nyhavn 17 в Дания е място, където любезни сервитьори ще ви предложат вкусна храна и чаша ободряващо каже. Спокойно обаче може да поръчате каквото си искате, защото тук се плаща само, ако клиентът е „напълно сит след като е приключил с храненето“. Жалко, че това правило се отнася само за едно заведение, а не е закон за всички ресторанти по света, нали?

Параграф 22 по митнически

Ако някога изпаднете в неприятна ситуация, породена от интервенцията на английски митничари, дори не си помисляйте да потърсите правата си в съда, без значение невинни ли сте. Член 268 от Закона за митниците от 1876 г. гласи, че не може да отправите обвинение срещу митнически служител без едномесечно предварително предизвестие. Член 272 от същия закон обаче твърди, че всеки един иск трябва да бъде заведен не по-късно от месец.

Умирането забранено!

Да, съвсем сериозно.Това е основна забрана в малкото островно исландско градче Лонгиърбиен като причината за това е фактът, че телата не се разграждат достатъчно добре в студената северна почва. Местното гробище престанало да приема мъртъвци още преди 70 години, така че ако днес някой от жителите стигне до смъртно легло, бързо го пренасят със самолет до по-голямо населено място, където може да дочака края на дните си без опасност от арест.