Кафето е най-консумираната напитка в света. Милиони хора по света започват деня си с нея. Тя е повод за срещи, сплотява хората и присъства на почти всяка бизнес или лична среща. Въпреки че днес не е Международният ден на кафето, в много страни 28 септември е национален празник на ободряващото питие. По този повод foodpanda подбра най-популярните видове кафе.

Gallery
Арабика

Това е най-популярното и предпочитано кафе в света. Отглежда се предимно в югозападната част на планините на Етиопия, платото Бома в югоизточната част на Судан. То има още около 15 подвида и заема около ¾ от световното производство на кафе.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Робуста

Родното място на вида Робуста е западна и централна Африка, от Гвинея до Уганда и южната част на Судан. Има значително по-високо съдържание на кофеин. Робустата е с дебели зърна и слаб аромат. То е с много по-ниска цена от кафе Арабика.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Либерика

Расте на 20-25 метрово дърво в Африка. То е един от най-едрите сортове кафе, които се произвеждат по света. Има много силен аромат. Този сорт се използва рядко самостоятелно, а в повечето случай - като бленда за макиато, капучино и други.

Снимка: Shutterstock