Не веднъж сме казвали, че Световната здравна огранизация приканва жените да кърмят изключително бебетата най-малко през първите 6 месеца, пише Новите родители. Учените от Организацията са на мнение и, че няма нищо лошо кърменето да продължи повече от две години, въпреки че младите майки напоследък едва издържат и няколко месеца.

Не на последно място, върху решението дали да кърми, до кога, или изобщо не, на жената влияят няколко (но не само тези) твърде разпространени митове и предразсъдъци. Точно тях изобличават експерти в областта на гинекологията и педиатрията, специално за The Daily Mail.

Кърменето променя формата на бюста
Очевидно подобен слух е пуснат от някой мъж, на когото просто не му харесва идеята жената да кърми. В действителност бременността и съвсем не кърменето може да промени формата на бюста, като го отпусне. Една от причините за това е, че при някои жени големината на гърдите може да се увеличи с четири размера (смятани в сутиен, което си е много). Това се случва понякога, защото гръдната жлеза по време на бременност става все по-тежка, с което кърменето няма нищо общо. Дори напротив – именно кърменето помага да се върне (макар и не винаги съвсем) първоначалната форма на бюста.

Трябва да се кърми под час
Смята се, че ако бебето е сукало, то на гръдните жлези ще им е необходимо време, за да възстановят „изгубеното“ количество. И едва ли не заради това трябва да се кърми на интервали, а не, когато бебето е гладно. При всички случаи този мит говори за съвършено непознаване на женската физиология. В действителност, колкото повече мляко се отделя от организма, толкова повече се възпроизвежда. Ако кърмите под час, то тялото ви просто ще забави производството на мляко.

След 3, 6 или 9 месеца няма никаква полза от кърменето
Всеки уважаващ себе си педиатър или консултант по кърмене щи ви посъветва да го правите изключително поне първите шест месеца, а след това – до когато и двамата го желаете. Имунните фактори в кърмата се увеличават през втората година, тъй като детето е по-подвижно и активно общува. И след години кърмене, млякото на майката съдържа значително количество ключови нутриенти, особено белтъци, мазнини и витамини.

Кърмените деца спят лошо
Кой каквото и да ви говори, това няма връзка с истината. Подобно твърдение противоречи на здравата логика, най-малкото защото организмът на бебето преработва кърмата много по-бързо, отколкото изкуственото мляко. Така че – защо да има проблеми със съня? Напротив, в кърмата се съдържат хормони, които успокояват детето.

За да има кърма, жената трябва да пие мляко
Също доста тъп мит, който да се разобличи е просто – някога виждали ли сте крава да пие мляко? Жените не трябва да пият мляко или да употребяват каквито и да е специални хранителни продукти, за да може организмът им да произвежда мляко. Дори напротив – ако младата майка предпочита мляко и млечни продукти, тя може да пропусне в менюто си други хранителни вещества. Освен това, някои деца са чувствителни към белтъка на кравето мляко, попаднал в кърмата, особено ако в семейството има случаи на заболявания като астма, алергии или екземи.

Надя Горанова

Публикувано от Новите родители. Още за радостите, тревогите и подвизите на родителството четете ТУК.