Движението е от съществено значение във всички възрасти, дори при новородени бебета. И в този случай не става дума само за упражненията, които трябва да правите, показани от педиатъра, а и за другата гимнастика, която даже не определяте като такава, защото я смятате за нещо напълно естествено.

Физическата активност до 2-годишна възраст е не само полезна, но и изключително важна за развитието на детето – както във физически, така и в психологически аспект, смятат специалистите. За новородените например, това укрепва връзката между майката и бебето, освен това помага на малкото да се запознае с тялото си и околното пространство.

Ето какво да очаквате и правите в зависимост от възрастта на детето.

От 0 до 6 месеца

Да, бебетата се движат. И то много. Но не по начина, който очаквате. Това им дава възможност да получат информация за всичко, което ги заобикаля – от повърхности до звуци.

През първите месеци бебето не трябва да се „обездвижва“ или ако това се налага по някаква причина, да бъде за възможно най-кратко време (не повече от час на ден). Люлката или бебешкият батут са приятно разнообразие за бебето, но те не му дават възможност да се движи. За него е далеч по полезно, ако просто го сложите легнало по гръб на меко килимче и го оставите да си играе с играчка от типа „активна гимнастика“.

Това не може да се нарече движение, но за бебето размахването на ръчички и ритането с крачета, протягането към висящите играчки и опитите да се обърне на една или друга страна (когато му дойде времето), са истинска гимнастика.

Освен това, докато прави тези движения, то активно ще се оглежда, ще опитва да концентрира погледа си върху близки и далечни предмети, да различава цветовете, да хваща и пуска предмети. Всичко това е съществено за неговия здравословен растеж.

Поставянето по корем през първите месеци също подпомага растежа на бебето и благоприятства физиологичното му развитие. В края на този първи период едно здраво дете ще може да извършва невероятен брой микро и макро движения, ще се научи да държи главата си стабилно, да седи неподвижно, да обръща глава в посоката на звука. Всичко това се дължи на възможността да се движи и опознава света наоколо.

От 6 до 12 месеца

Това са месеците, в които детето се научава да лази, да се изправя на крака и да прави първите си крачки.

В този съществен момент от развитието му, основните притеснения на родителите са дали то не закъснява с изправянето и прохождането, и ако закъснява, дали това не означава, че има някакъв проблем.

А просто всяко дете се развива по свой начин и както всичко останало, придобива различните умения в различен етап от своя живот. Има деца, които директно пропускат етапа с прохождането и направо започват да тичат – за радост или ужас на своите майки, които не знаят дали повече да пляскат с ръце от вълнение или да пазят малкото да не се удари.

Не бива да се паникьосвате, ако нещо не се случва така, както сте го очаквали. В този период е важно да стимулирате двигателната активност на бебето с игри, които насърчат любопитството му и го карат да изследва заобикалящата го среда, опитвайки се да достигне до нея и да я пипне с ръчичка.

Едно от най-препоръчваните от педиатрите упражнения е да сложите бебето по корем и да разположите на разстояние интересни и непознати за него предмети в различни цветове. То ще се опита да стигне до тях, за да ги проучи. И така ще се научи да пълзи. Много експерти препоръчват пълзенето, тъй като то укрепва гръбначния стълб, което пък ще помогне, когато вече започне да се изправя на два крака.

За най-подходящата гимнастика между 1 и 2 годинки четете на страницата на Новите родители