„Който обича, ревнува!“ Има многобройни сентенции и съвети за това по какво се познава здравата хармонична връзка. Тук ще ви разкрием защо не трябва да им се доверявате.

Мит 1. Противоположностите се привличат

В първите месеци от връзката, когато в стомаха все още пърхат пеперудки, противоположностите може да са много възбуждащи. Но щом пеперудите отлетят, лъсва реалността. Когато стане ясно, че нямате нищо общо, неминуемо възниква напрежение. По основните въпроси е задължително да споделяте едно мнение. Как иначе да функционира успешно партньорството, ако двамата теглят колата в различни посоки? Освен това става дяволски уморително, когато дойдат децата. Тогава е почти невъзможно да се преодолеят радикалните противоположности.

Мит 2. Във връзката двамата трябва да са равнопоставени

Става ли дума за равноправие, подписваме се с две ръце под това изявление.  Но често фразата се разбира така, сякаш се отнася за един вид списък със задължения. Ако аз направя това, ти пък ще направиш онова. И обратно. Не бива да възприемате връзката като някакво счетоводство. Ако в петък партньорът ви има своята мъжка вечер, няма нужда веднага да си уреждате среща с приятелки.  Бихте могли просто да се радвате, че ще прекара приятно. Срещнете се с приятелките си само ако наистина имате желание, а не защото той ще се забавлява по същото време без вас. Ако започнете да водите отчет и по-късно да търсите сметка, връзката се превръща в затвор. Да умеете да се радвате за другия и да инвестирате в партньорството – това е ключът към щастливата връзка!

3. На висок глас се карат само онези, чиито отношения куцат

Става ви чоглаво, когато най-добрата приятелка ви довери: „Ние никога не се караме!“ Все пак не би било зле от време на време да го правят, за да излеят онова, което им се е насъбрало. Повишаването на тон не е признак за нещастна връзка. Има двойки с хармонични отношения, които въпреки това често си крещят. Само трябва да внимавате да не обиждате другия в спора и да пазите достойнството му. Можеш да оскърбиш някого дори когато говориш тихо и спокойно. И това е много по-лошо, понеже не изричаш обидните думи в яда си. Ако изобщо не се карате и не спорите, това би могло да означава единствено, че постоянно избягвате конфликтите. Обикновено само единият се бои от тях, докато другият кипи вътрешно – нима това е полезно за връзката? Хармонията на всяка цена може да бъде много деструктивна. Тя може да попречи да бъде изяснено навреме някакво недоразумение. Възможно е с времето да натрупате у себе си неудовлетворение, което или ще ви разболее, или един ден ще ескалира в грандиозен скандал.