За разлика от възрастните, бебетата не могат да се контролират при изпускането на газове. Нещо повече, тези звуци, както например плача, обикновено са индикатор, че бебето има нужда от нещо.

Храносмилането е сложен процес, дори и при децата. Днес ще ви представим различните нужди при този процес и как да помогнете на новороденото, ако то ви подсказва, че има някакъв коремен дискомфорт.

Откъде идва това цялото количество газове

Той идва от два източника: безвредни бактерии, които разграждат несмлени захари в дебелото черво, и поглъщане на въздух по време на плач и хранене.

Някои кърмени бебета могат да отделят прекомерно количество газове, когато майките им ядат газообразуващи зеленчуци, като броколи, карфиол, зеле, боб и т. н. Храненето на бебетата с твърде много плодови сокове също може да причини газове, както и подуване на корема, болки и диария.

Как да облекчите болките на бебето

Може да предотвратите появата на газове, като нахраните детето, преди да е заплакало - сигнал, че е прекалено гладно, за да чака повече. Когато го храните, действайте спокойно, защото бързото хранене увеличава приема на въздух. Ако не кърмите, а използвате адаптирано мляко, внимателно проверете отвора на биберона на шишето, за да сте сигурни, че не е прекалено голям или твърде малък.

Но ако въпреки усилията бебето продължава да изпитва дискомфорт, причината може да са газове. Можете да помогнете на задържаните газове да се раздвижат, като масажирате нежно коремчето му с движения по посока на часовниковата стрелка, докато лежи по гръб. Или го дръжте здраво над ръката си в позиция с лице надолу. Ако и тези техники не дадат резултат, се консултирайте с педиатър.

Колко често трябва да оригвате бебето

При повечето бебета оригването по средата на храненето и след това освобождават излишния въздух. Опитайте се да оригвате бебето си по време на естествените паузи в храненето, например когато то забави темпото, след като свърши първата гърда. Макар че някои деца трябва да се оригват по-често, много родители правят грешката да прекъсват храненето с ненужни опити за оригване. Това удължава времето за ядене, изнервя гладното бебе, което следователно води до увеличаване на погълнатото количество въздух. Това от своя страна може да причини незабавен дискомфорт, да накара бебето да се почувства сито, преди да е приключило храненето си.

Използвайте някои от традиционните методи за оригване в споменатите естествени паузи. Ако не проработят и малкото не се оригне до няколко минути, възобновете храненето. Ако и тогава бебето все още показва признаци на дискомфорт, продължете с опитите за оригване.

Продължава на страницата на Новите родители