Със завършването на университета започва нов етап в живота, различен и уникално стойностен.

Висшето образование доказва лична амбиция, стъпка напред, зрялост. С него трябва да си отидат някои от старите, детски практики, присъщи на студентския живот, смятат авторите в сайта YoungEntrepreneur. Те изброяват 10 неща, които всеки завършващ студент трябва да остави на вратата на квартирата или на изхода на университета. Става дума за следните навици:

1. Отлагането до последната минута. Може да успявате да вземате изпитите си като учите в последния момент, но ако желаете да откриете собствен бизнес след като завършите или да стартирате кариера, трябва да спрете да го правите.

2. Животът по пижама. Дните на спортните фланелки в клас свършват със завършването на висше образование. От този момент нататък започва времето, в което младите хора трябва да се обличат така, както желаят другите да ги възприемат. Ако ви предстои среща или някакъв вид събитие, свързано с изграждането на контакти, уверете се че изглеждате стилно.

3. Непрекъснатото писане на съобщения. Въпреки че живеем в свят, където sms-ите са начин на комуникация между приятели и колеги, има и моменти, когато е време да позвъним по телефона или да се срещнем с човека очи в очи. Макар и да е по-трудно. Общуването чрез съобщения понякога може да изглежда грубо.

4. Публикуването на всичко в социалните мрежи. Време е да сложите край на снимките от студентски купони и самозаснемането пред огледалото. В университета този вид поведение може би е приемливо, но след това, с навлизането в професионалния живот, вече не е.

5. Студентският живот. Той преминава със завършването. След това идва моментът да сторите нещо, което светът не е виждал от вас.

6. Непрекъснатите купони. Сънят е важен. Особено когато имате някакви амбиции да постигнете нещо в бизнеса. Без него на следващия ден не можете да дадете най-доброто от себе си. Винаги ще можете да откриете хора, с които да се забавлявате вечер, но истинският свят се върти около работния ден. Трябва да приемете този факт и да се приспособите към него.

7. Подражаването на други хора. В студентските години може и сте опитвали да променяте себе си и това, което харесвате, за да се впишете. Но тези дни отминават. Следват времена, в които човек трябва да бъде себе си в максимална степен, за да взема правилните решения за себе си.

8. Избирането на лесния път. Успешните професионалисти са прилежни, изследват възможностите и се отправят към трудните начинания, за да постигнат нещо удивително. Човек не може да постигне иновации, като избира най-лесните опции, без опитва да стигне там, където друг не е стъпвал.

9. Движенето с тайфата. Приятелският ви кръг вероятно споделя с вас ценности, интереси и амбиции, но приятелите невинаги са хората, с които е най-добре да се работи.

10. Зубренето. То е най-лошият навик от университета. След него обаче следва период на непрекъснато учене - цял живот, като за решаващ изпит. В този житейски тест човек може да успее само с желание да научава, като разбира и осмисля.

Източник: Мениджър Нюз