Когато детето пребледнее при вида на клоун или се разплаче в лекарския кабинет, за нас е трудно да разберем защо е толкова уплашено.
Може би сте от онези късметлии, които смело сядат на зъболекарския стол. Но когато дойде време детето да посети зъболекаря за първи път, то започна да ридае и да се гърчи, опитвайки се да стане от „страшния“ стол.
Откъде идва този страх? И как да се държим в такава ситуация: да се скараме на страхливеца за липса на смелост, да се отдадем на дълги обяснения, че това са безболезнени процедури или да отложим посещението при зъболекаря за неопределено време?

Страховете на детето, които може да се възприемат като досадна пречка, всъщност са част от неговото развитие и адаптация.
С напредване на възрастта те се променят, отразявайки промените, настъпващи в живота му. То започва да пълзи, научава се да ходи, да говори, всеки ден от живота му носи нещо ново. Всичко става толкова бързо!
Малкото хлапе трябва да се справи с всички промени, свързани с порастването, като едновременно с това усвоява много информация.
Но някои ситуации са твърде трудни за него и тогава то може да изпита безпокойство и страх.
Но родителите му винаги са до него и могат да го развеселят и да го утешат.

Нова бавачка (от 5–10 месеца до 5 години)
Защо децата се страхуват? За бебето страхът от някой непознат е начин да покаже, че разбира, че този човек не е мама или татко.
Въпросът не е, че бавачката плаши детето с нещо, а че то се доверява само на близки хора, които познава отдавна.
Има моменти обаче, когато трябва да се справя с „външни хора“, които изглеждат, говорят и миришат по различен начин от родителите си. Това е причина за тревога и тя е съвсем естествена. Не искате детето  да се доверява на всички непознати, нали?

Как да помогнем? Независимо от възрастта на детето, не трябва да го оставяте с бавачка от първия ден. Опитайте се да направите този преход постепенно: поканете бавачката у дома и прекарайте време заедно. След като детето свикне малко с нея, може просто да вършите домакинската си работа, докато те са забалвяват. След няколко дни, когато сте уверена, че са станали приятели, можете да напуснете къщата.
Не забравяйте обаче, че не трябва да правите това тайно, без да се сбогувате с бебето. Бъдете спокойни, но твърди.
На по-голямо дете можете да обясните: „Мама тръгва сега, но скоро ще се върне. И докато ме няма, бавачката ще играе и ще се разхожда с теб.“

Лекари (от 1 година до 7 години)
Защо децата се страхуват? Седейки на зъболекарския стол или усещайки студа на слушалките, детето се чувства уязвимо. Не знае какво ще правят с него. Чужди ръце докосват тялото му и това се преживява като нахлуване в личното пространство.
Медицинските инструменти изглеждат наистина страшни. От лекари се страхуват най-вече тези деца, които са претърпели болезнени медицински процедури или са били в болница. Но дори тези без негативен опит могат да се уплашат от бялата престилка, слушалките или от блестящото огледало на УНГ-специалиста.

Как да помогнем? Първо, обяснете на детето защо е необходим лекарят и му кажете, че той се грижи за здравето му. Преди да посетите лекаря, поиграйте заедно: дайте му детски медицински комплект и предложете да прегледа плюшено мече или вие самите му станете пациент.
Когато отидете на лекар, вземете играчката със себе си. Докато чакате срещата, насърчавайте детето: „Вчера лекувахме мечето, а днес не ще отидем на лекар.“
Много е важно по време на прегледа лекарят да информира детето за следващите стъпки. Спомнете си първото посещение при гинеколога – искахте ли да знаете за всички манипулации, за да се подготвите както психически, така и физически? Същото се случва и с вашето дете. Зъболекарят ще го успокои ако каже: "А сега ще погледна зъбите ви, за да се уверя, че са чисти и здрави."

Ако детето преодолее страха си, не забравяйте да го похвалите: „Виж, ето вече почти не се страхуваш, много се гордея с теб.“

Тъмно (3 до 7 години)
Защо децата се страхуват? Когато детето не вижда какво го заобикаля, то сякаш губи контрол над това, което се случва. От познатите предмети остават само неясни сенки и всяко шумолене изглежда силно и плашещо в тишината на нощта.
Тъмнината се свързва в съзнанието на хората със злото. Чудовища и злодеи живеят в тъмнината на пещери, крипти, изоставени замъци. Това е дълбок страх, който отразява страха на човек от неизвестното, от самотата, от смъртта. Ето защо много иначе безстрашни деца се страхуват от тъмното.

Как да помогнем? Най-лесният и умен начин да му помогнете да преодолее страха си от тъмното е като оставите слаба светлина в стаята му. То ще се чувства сигурно, а сънят му ще бъде дълбок и спокоен.
Попитайте какво точно го плаши в тъмното. Говорейки за своите фантазии, то със сигурност ще почувства облекчение, защото среща вашето разбиране и съчувствие. В крайна сметка ще дойде време и то ще разбере, че няма опасност и да спи на тъмно е много по-удобно.

Продължава на страницата на Новите родители