Вашето мъниче расте. След като  в първата част разказахме как да стимулирате развитието на сетивата през първите 3 месеца след раждането, преминахме към втория важен етап – развитието на  слуха и зрението през 4- 6 месеца  и стигнахме до особености в сензорното развитие от 7 до 10 месеца. За тях  разказва  педиатърът д-р Елена Кишинян.

Още от шестия месец започва ерата на големите пътувания – бебето се опитва да пълзи и става все по-сръчно.
Всеки от неговите маршрути има конкретна дестинация – да стигне до мама, до шишето с мляко, до любимата дрънкалка.
Между другото, сега проблемът с избора коя играчка да вземе първо, вече не го обърква.  То ще вземе онази, която иска и може да я стигне, без значение къде е сложена.

Време е уроците за самостоятелно хранене да започнат. Дайте му лъжица, за да пробва да гребе и да я „носи“ към устата си, без да разсипва съдържанието по пътя.

Съвет: Подходяща е плоска лъжица, която няма да увреди беззъбите венци на бебето, които са доста чувствителни.
Изберете подходяща за възрастта, изработена от силикон или мека пластмаса.
На 6 месеца много бебета имат вече първото си зъбче. То може да се появи дори и на 5 месеца или много по-късно – към първата години - процесът е строго индивидуален .
При повечето деца първо пробиват долните резци, а след това горните предни резци. Най-често до една година в устата на детето има 8 зъба.

7 месец

Картината на света става обемна за детето: бебето вече може да оцени размера на играчката на око и да разбере дали ще се побере в едната ръка или ще са необходими и двете.
Вече може да го научите да различава форми: поставете топка, куб, конус в ръчичката и му и покажете, кое се търкаля, кое стои на една страна и кое има остър връх.

Седеммесечното бебе знае как да седи самостоятелно или с опора на едната ръка, а пълзенето вече е познато занимание за него.

Съвет. Една проста игра ще помогне да насочите енергията и да развиете способността му да се движи: помолете го да намери предмети, които лежат малко по-дабече от него и да стигне до тях сам.
За такива упражнения са най-подходящи ярки и прости играчки: топка, пирамида и др.

Продължава на страницата на Новите родители