Мъж или жена – кое е по-добре?

26 февруари 2018 г., 19:00
1516

studiostoks / Shutterstock

Стигам първа и те чакам там

Да си дама е прекрасно. Просто ни обичайте!

Да, аз ще попитам за посоката.

Нали се сещате за онази находчива реклама, в която мъжете се мобилизират до крак срещу пудели, молове и пране? При появата й доста жени се засегнаха, че клипът ги представя като някакви страшилища.

Защо, дами? Всъщност уж скандалната реклама е голямо признание за нас. Тя казва едно – че сме обречени на успех и комфорт срещу минимум усилия.

Той нямало да пита за посоката. Чудесно! Нека се върти до откат из уличките на непознатия град и да ръчка GPS-а си последен модел с риск да катастрофира. Ние ще спрем, усмихнато ще попитаме някой минувач как да стигнем до желаното място и ще го чакаме да пристигне там с GPS-а и без нервите си.

Нещата стоят така още от раждането. Чакаме ги да проходят, да проговорят, да се научат как се използва гърнето, да влязат в пубертета, мъчително да излязат от него…

И не стигат всички тези усилия, та на финала от тях се очаква: Да се борят за нашата любов. Да се грижат за нас. Да имат добра работа. Да осигурят прехраната на семейството и образованието на децата. Да се поддържат в приличен вид. Да бъдат мъжкари, а не мрънкащи за всяка неудача лигльовци.

Ако не постигнат това, в очите на всички те изглеждат пълен провал. В същото време ние имаме пълна свобода на действие.

Можем да работим, можем и да не работим

Разбира се, че в наши дни е нормално жената да печели пари наравно с мъжете. За разлика от тях обаче, това я издига на пиедестал. Ти работиш, грижиш се за децата, търчиш на родителски срещи, пазаруваш, въртиш къщата. Имиджът ти няма да пострада изобщо, ако решиш да напуснеш работа – жената държи званието „домакиня”, независимо кой всъщност готви и чисти вкъщи. И тази домакиня печели всеобща възхита, когато вдига нещо тежко. Ти „мъкнеш” торбите от пазара, той ги „носи”. Неговото блъскане на работа по цял ден се разбира от само себе си. Твоето е героизъм.

Тигрица или котенце – избери сама

Той трябва да се пребори за твоето сърце. Ти евентуално ще му позволиш да опита. Ако той стои в ъгъла и чака да го забележиш и „свалиш”, значи е мухльо. Ако обаче ти направиш първата крачка, значи си смела, страстна и уверена.

Ти имаш проблеми, той ги решава

Да направят от мухата слон е лукс, който се полага само на жените. Няма да е странно, ако половин час се тюхкаш за бримка на новия чорапогащник, а след това още два часа обикаляш магазините за нов. При мъжете и покупка на крем за ръце изглежда странно, дори отрудените им длани да са се напукали до безобразие.

Ти имаш право да пищиш, понеже си видяла хлебарка в банята или в стаята лети нещо едро. От него се очаква невъзмутимо да убие нашественика.

В света на жените счупеният нокът е трагедия, която заслужава всеобщо съчувствие. За него е срамно дори да легне болен.

Грижата за ТВОЯТА кола е НЕГОВА работа. Ако комшиите те видят да тътриш гумите за сезонната им смяна към багажника, целият квартал те нарича „мъжко момиче”. Партньорът ти по-добре да не разбира как наричат него.

А ако на път автомобилът ти се развали, просто слизаш и гледаш жално – никой не очаква да легнеш отдолу с гаечен ключ, а спътниците ти не ти подвикват нервно: „Направи нещо!”.

Една усмивка и иначе ядосаният на целия свят таксиджия те пуска да се престроиш. Него може и да го набие, особено ако се прави на Шумахер.

Емоциите – изконно женско право

Можеш да хлипаш в киното колкото си искаш, без да се притесняваш, че ще те набедят за гей. Нека той опита да ревне! Жената има право на противоречиви настроения и реакции - носиш с удоволствие къса пола, но се цупиш, че мъжете оглеждат краката ти. Печеш се без горнище, но шумно се възмущаваш от „цицоманите”.

Освен това е допустимо по всяко време да изпаднеш в истерия и да тръшнеш вратата.

Дама съм, не бъди простак

Ако един мъж не иска да го сметнат за пълен кретен, той трябва да се държи с дамите като кавалер. Затова на плажа сянката дори от един-единствен чадър по право се пада на теб. Ти решаваш дали прозорецът на стая, пълна с мъже, да стои отворен или затворен. Много по-удобно е да слезеш от автобус, когато мъж ти подаде ръка. Той е обречен никога да не усети това удобство. Но пък трябва да се погрижи за безпроблемното ти стигане до вкъщи след парти, защото „внезапно ти е прилошало” (а всъщност си се напила безпаметно). 

Ти мислиш за всичко, той мрънка

Четирите ти куфара в багажника за лятната почивка според него са скандално много. Но само до момента, в който си нареже краката на мида и се окаже, че спасителните лепенки и риванолът са в един от тези куфари. А кой се сети да се върне за 14. път онази вечер и да изключи забравената от него ютия?!

Казано накратко, да си жена е прекрасно. И Оскар Уайлд е бил напълно прав – жената не трябва да бъде разбирана, тя просто трябва да бъде обичана. С всички произтичащи от това отговорности!

Калина Влайкова

Напред към мъжка еманципация

Да си от силния пол е шапка на тояга. Радвайте се на придобивките!

Отдавна минаха времената, в които равините учеха, че ако случайно женска ръка докосне Тората – юдейската свещена книга, после трябва да бъде изгорена. В последното столетие силният пол премина през редица тежки препятствия покрай борбата за равенство и женски права.

Колкото и да е трудно родовата ни памет да го осъзнае докрай:

Патриархатът приключи

Доскоро дамите нямаха дори избирателни права, а днес редица западни страни се управляват от нежния пол. Днес само в отделни резервати в Родопите например може да се видят съпруги, които пазят мълчание в присъствието на благоверния си, на улицата вървят след него, а освен това му готвят три пъти дневно. Извън тази идилия планетата се е преобърнала с токчетата нагоре. Отнето ни е веднъж завинаги древното право да бием жените, когато не слушат. Накрая прогресът ни поднесе и промени в семейните роли. Все по-малко от модерните жени вече умеят да готвят, което ни изправя отново пред началния въпрос за изхранването по нов начин. Затова е полезно мъжете да овладеят тайните на кулинарията.

Въпреки че сме загубили гарантираното ни от хилядолетия господство, ние, мъжете, трябва да осмислим и какви добрини ни носи новото време.

Да бъдеш жена е много по-сложно

С ръка на сърцето трябва да признаем, че в постмодерния свят да бъдеш жена е много по-сложно. Когато си мъж, например не се налага да ходиш с високи обувки, които правят краката ти на пастърма. Няма нужда да се подлагаш на многочасови мъчителни процедури по обезкосмяване, сравними по болка с древнокитайските изтезания. Както и преди, избягваме неудобството на месечния цикъл. Да не говорим за предменструалния синдром, когато целият свят е крив на жената.

Ние сме много по-прости същества, а с равенството между половете отпаднаха и много от старовремските ни задължения. Вече никой не смята за задължително мъжът да храни къщата. При много от познатите ми двойки дамите изкарват повече пари от половинките си.

Превзеха и уличното движение

Напоследък жените превзеха и уличното движение. Пребройте автомобилите, шофирани от дами, и ще разберете колко безнадеждно е остаряла мъдростта на тираджиите: „Жена шофьор и негър скиор нема!”. Наскоро ми се случи да попадна в разговор с три жени, които в продължение на два часа не спряха да говорят за колите си – паркиране, смяна на накладки, основни ремонти на двигатели, срещи с катаджии, дупките по пътищата и прочие.

Кой кого прелъстява

В крайна сметка еволюцията засегна и най-тънката част в междуполовите отношения – ухажването. Някога се смяташе, че мъжете държат стратегическата инициатива, а момата трябва да доказва себе си с оцапан с кръв чаршаф на утрото след първата брачна нощ. На ергените в миналото се е налагало да преследват дамите на сърцето си по хора, седенки, събори и прочие. След като тези необходимости отпаднаха, сега често жените се изявяват като силната страна – флиртуват, преследват и в крайна сметка често прелъстяват избраната от тях мишена.

Още повече, ако нададете ухо, всеки женски разговор в един миг се обръща към темата, че мъже не са останали, тъй като всички или вече били женени, или били гейове, или били останали само пълни мухльовци. Разбира се, това е вярно, особено що се отнася до Стария континент. Иначе в Китай мъжете са повече от жените.

Ние никога не порастваме

Технологичният свят по парадоксален начин удължава и нашето детство. Освободени от честта и задължението да са глави на семействата, мъжете могат спокойно да се отдадат на любимите си игри. Съвременната мъдрост ни учи, че мъжете никога не порастват, единствено с годините играчките им стават по-скъпи. Улиците са пълни с 40-годишни инфантили. Едни не спират да въртят на електронни и въобще всякакви игри. Други никога не са преставали да бъдат част от сплотена агитка и не пропускат мач на любимия си отбор. Трети са се посветили на сюблимни занимания като лов и риболов.

В ролята на емоционален балансьор

Да си мъж днес наистина е шапка на тояга, но трябва да се овладяват нови тънкости. В работата ми например повечето колеги, както и голяма част от ръководството са дами. И ако доскоро йерархичният модел е бил от типа „петел в кокошарник”, то днес мъжът в един доминиран от нежния пол колектив е нещо като емоционален балансьор. Трябва да е наясно с характерологичните особености на всяка една колежка, с враждуващите помежду си дамски групички. И най-важното - на коя дата започват месечните им цикли. Оттам нататък идва ред на висшето дипломатическо изкуство на баланс и взаимозависимост. Поставен в подобно менгеме, всеки мъж знае, че ако обърне повече внимание на една колежка, ще предизвика цунами от ревност сред останалите. Затова трябва с японска точност да разпределя комплиментите, подкупващите погледи и милите жестове към всяка една. Едно непремерено движение и във вашия офис може да избухнат кървави междуособици.

Затова бъдете внимателни, радвайте се на придобивките на еманципацията и обяснете на дядо си, че жените вече не са това, което бяха.

Руслан Йорданов

Ключови думи:
Коментари