Стигам първа и те чакам там

Да си дама е прекрасно. Просто ни обичайте!

Да, аз ще попитам за посоката.

Нали се сещате за онази находчива реклама, в която мъжете се мобилизират до крак срещу пудели, молове и пране? При появата й доста жени се засегнаха, че клипът ги представя като някакви страшилища.

Защо, дами? Всъщност уж скандалната реклама е голямо признание за нас. Тя казва едно – че сме обречени на успех и комфорт срещу минимум усилия.

Той нямало да пита за посоката. Чудесно! Нека се върти до откат из уличките на непознатия град и да ръчка GPS-а си последен модел с риск да катастрофира. Ние ще спрем, усмихнато ще попитаме някой минувач как да стигнем до желаното място и ще го чакаме да пристигне там с GPS-а и без нервите си.

Нещата стоят така още от раждането. Чакаме ги да проходят, да проговорят, да се научат как се използва гърнето, да влязат в пубертета, мъчително да излязат от него…

И не стигат всички тези усилия, та на финала от тях се очаква: Да се борят за нашата любов. Да се грижат за нас. Да имат добра работа. Да осигурят прехраната на семейството и образованието на децата. Да се поддържат в приличен вид. Да бъдат мъжкари, а не мрънкащи за всяка неудача лигльовци.

Ако не постигнат това, в очите на всички те изглеждат пълен провал. В същото време ние имаме пълна свобода на действие.

Можем да работим, можем и да не работим

Разбира се, че в наши дни е нормално жената да печели пари наравно с мъжете. За разлика от тях обаче, това я издига на пиедестал. Ти работиш, грижиш се за децата, търчиш на родителски срещи, пазаруваш, въртиш къщата. Имиджът ти няма да пострада изобщо, ако решиш да напуснеш работа – жената държи званието „домакиня”, независимо кой всъщност готви и чисти вкъщи. И тази домакиня печели всеобща възхита, когато вдига нещо тежко. Ти „мъкнеш” торбите от пазара, той ги „носи”. Неговото блъскане на работа по цял ден се разбира от само себе си. Твоето е героизъм.

Тигрица или котенце – избери сама

Той трябва да се пребори за твоето сърце. Ти евентуално ще му позволиш да опита. Ако той стои в ъгъла и чака да го забележиш и „свалиш”, значи е мухльо. Ако обаче ти направиш първата крачка, значи си смела, страстна и уверена.

Ти имаш проблеми, той ги решава

Да направят от мухата слон е лукс, който се полага само на жените. Няма да е странно, ако половин час се тюхкаш за бримка на новия чорапогащник, а след това още два часа обикаляш магазините за нов. При мъжете и покупка на крем за ръце изглежда странно, дори отрудените им длани да са се напукали до безобразие.

Ти имаш право да пищиш, понеже си видяла хлебарка в банята или в стаята лети нещо едро. От него се очаква невъзмутимо да убие нашественика.

В света на жените счупеният нокът е трагедия, която заслужава всеобщо съчувствие. За него е срамно дори да легне болен.

Грижата за ТВОЯТА кола е НЕГОВА работа. Ако комшиите те видят да тътриш гумите за сезонната им смяна към багажника, целият квартал те нарича „мъжко момиче”. Партньорът ти по-добре да не разбира как наричат него.

А ако на път автомобилът ти се развали, просто слизаш и гледаш жално – никой не очаква да легнеш отдолу с гаечен ключ, а спътниците ти не ти подвикват нервно: „Направи нещо!”.

Една усмивка и иначе ядосаният на целия свят таксиджия те пуска да се престроиш. Него може и да го набие, особено ако се прави на Шумахер.

Емоциите – изконно женско право

Можеш да хлипаш в киното колкото си искаш, без да се притесняваш, че ще те набедят за гей. Нека той опита да ревне! Жената има право на противоречиви настроения и реакции - носиш с удоволствие къса пола, но се цупиш, че мъжете оглеждат краката ти. Печеш се без горнище, но шумно се възмущаваш от „цицоманите”.

Освен това е допустимо по всяко време да изпаднеш в истерия и да тръшнеш вратата.

Дама съм, не бъди простак

Ако един мъж не иска да го сметнат за пълен кретен, той трябва да се държи с дамите като кавалер. Затова на плажа сянката дори от един-единствен чадър по право се пада на теб. Ти решаваш дали прозорецът на стая, пълна с мъже, да стои отворен или затворен. Много по-удобно е да слезеш от автобус, когато мъж ти подаде ръка. Той е обречен никога да не усети това удобство. Но пък трябва да се погрижи за безпроблемното ти стигане до вкъщи след парти, защото „внезапно ти е прилошало” (а всъщност си се напила безпаметно). 

Ти мислиш за всичко, той мрънка

Четирите ти куфара в багажника за лятната почивка според него са скандално много. Но само до момента, в който си нареже краката на мида и се окаже, че спасителните лепенки и риванолът са в един от тези куфари. А кой се сети да се върне за 14. път онази вечер и да изключи забравената от него ютия?!

Казано накратко, да си жена е прекрасно. И Оскар Уайлд е бил напълно прав – жената не трябва да бъде разбирана, тя просто трябва да бъде обичана. С всички произтичащи от това отговорности!

Калина Влайкова

Гледната точка на мъжа ви очаква на следващата страница.