Казвам се Алекс и съм пристрастен към мултитаскинга, започва една анонимна изповед на страниците на Express.

Желанието да правим много неща едновременно и винаги да контролираме случващото се понякога може да се превърне в мания, която обсебва ежедневието ни.

Според скорошно проучване на английския форум Mumsnet, повече от половината майки (цели 62 процента) признават, че се стремят да правят няколко неща едновременно поне веднъж всеки час.

Обикновено се започва с нещо дребно като това да изметете пода, докато говорите с приятел по телефона. Или пък да сготвите вечеря докато изслушвате как детето ви рецитира урока си за утрешния изпит по биология.

Бавно, но сигурно мултитаскингът обаче започва да става пристрастяващ навик и хората постепенно губят възможността да съсредоточават вниманието си върху една задача. Поради това вместо да ви прави по-продуктивни, мултитаскингът ви оставя непрекъснато раздвоени и разсеяни.

"Денят, в който се опитах да свърша най-много задачи едновременно беше денят, в който се чувствах най-малко доволна от постигнатите резултати", споделя една от участничките в анкетата. И добавя - "По-важното в живота е истински да се радваме на ценните моменти, а не да се опитваме ги трупаме един върху друг".