При децата, чиито майки са били грижовни по време на предучилищните им години повече, отколкото в по-късна възраст, има по-силно нарастване на мозъчните структури, асоциирани с учене, памет и справяне със стрес, за разлика от тези техни връстници, чиито майки не са били толкова подкрепящи. Изводът е от проучване на Медицинския факултет към Уошингтън Юнивърсити в Сейнт Луис.

Според изследването има един специален момент от израстването на детето, когато мозъкът особено силно реагира на майчината подкрепа, свидетелства психиатърът д-р Джоан Лъби от детската болница на Сейнт Луис, която е сред изследователите.

А ето как е протекло самото изследване: учените проследили снимки на мозъка, правени със скенер, на деца в периода от предучилищната до ранните им младежки години, като открили че има голяма разлика в размера на хипокампуса при тези от тях, чиито майки са били грижовни по време на ранните им детски години. Въпросният хипокампус отговаря точно за функциите, които вече споменахме – учене, памет, регулиране на емоциите.

При младежите с нетолкова отдадени майки хипокампусът бил по-малък, въпреки че никак не им е липсвала майчина подкрепа малко по-късно в живота им – в началното и основното училище.

„Връзката дете-родител по време на ранните му години е жизненоважна, много по-важна от връзката, която ще имат помежду си, когато детето порасне”, казва д-р Лъби. „Според нас заради по-голямата пластичност на мозъка при по-малките деца той много по-лесно бива повлиян от различни преживявания по време на първите години от живота. Точно това предполага, че подкрепата и любовта по време на тези най-ранни години е ключова за развитието им.”