Човешкият мозък е устроен така, че да усвоява нови умения и познания дори когато спим, пише Nine MSN.

Това е така, защото ако започнем някаква дейност преди лягане, мозъкът има способността да продължи подсъзнателно след като самите ние сме потънали в прегръдката на съня.

До заключението стига екип учени, начело с проф. Сидни Кудие, които провели изследване с участието на 18 доброволци.

Когато доброволците бодърствали, те слушали записи, в които се изброявали предмети или животни.  Участниците трябвало да натискат даден бутон с лявата си ръка, ако думата означавала животно, и с дясната, ако означава предмет. През това време се наблюдавала мозъчната активност. След това доброволците отишли в тъмна стаичка, в която можели да полежат и поспят.
 
След като заспели се включвал нов запис с наименования на животни и обекти. Макар хората да не натискали бутон, в мозъкът им се активирала зоната, която е била задействана при това действие, т.е. мозъкът напълно съзнателно реагирал на информацията, идваща отвън.
 
Вече е доказано, че ако човек слуша аудио уроци по чужд език непосредствено преди лягане, усвояването му им се отдава по-лесно.  Това не е учудващо, тъй като съществуват отделни области на мозъка, които са по-активни при определен стадий на съня, в сравнение когато човек е в будно състояние.