„Могат ли имплантите да пречат на кърменето? Искам да си увелича гърдите, но се съмнявам да не допусна грешка“, пита млада жена.

Имплантите не пречат
Те не могат да навредят нито на производството, нито на отделянето на мляко. Само механично увреждане на някои отделни млечни пътища би могло да попречи, но при съвременните методи за поставяне на импланти това не се случва,  отговаря пластичният хирург д-р Денис Архипов.
Имплантът се монтира под големия гръден мускул. Той не засяга гръдната тъкан и не влиза в контакт с нея. Мускулът разделя импланта и млечната жлеза.

Трябва да имате предвид нещо друго, което е важно.
По време на кърмене формата на млечните жлези се променя - те се увеличават и съответно формата на гърдите може да се промени. И гърдата може да „излезе“ от импланта. Това е естетически проблем, който трябва да се коригира.
Ето защо, ако бременността, раждането и кърменето са планирани в близко бъдеще, не е разумно в този момент да си поставяте импланти. По-добре е да изчакате да спрете да кърмите и тогава да предприемете желаното увеличение на бюста.
Но за нераждала жена няма противопоказания в това отношение.
Около 25% от протезите за уголемяване на гърдите се правят от нераждали жени.

„Колко време след операцията за уголемяване на гърдите мога да забременея? Когато започне да се образува кърма, няма ли да повреди импланта или да се развали формата?“

Помислете кой е подходящият момент за поставяне на имплант
Можете да забременеете почти веднага след операцията. Веднага обаче възниква въпросът: дали това е подходящият момент за поставяне на импланта?

Млечната жлеза се увеличава по време на бременност, независимо от импланта. А дали формата ѝ ще се възстанови след това, е въпрос на генетика.
При някои жени следите от кърменето не се забелязват, при други е обратното. Няма как това да се предвиди, нито да се избегне.
Ако формата се промени, може да се наложи коригираща операция.
Но трябва да имате предвид, че първичното увеличение на бюста е винаги много по-лесно изпълнимо от реконструкцията.
Затова е по-разумно да носите поддържащо бельо, за да забавите разтягането и увисването на млечните жлези под тежестта на кърмата.

Продължава на страницата на Новите родители