В разговорите между майки е пълно със спорни теми: ранното приучване към гърне, колко време да се кърми, кои методи за захранване, за приспиване, за възпитание са най-уместни… Как да изразите мнението си и да не се превърнете в жена, всяваща раздор сред групите на сродни души – наяве или във фейсбук? Събрахме някои особено важни правила на "майчиния" етикет - използвайте ги в реалния живот и в мрежата, за да имате много истински приятели:

1. Обръщайте се към непознатите на „Вие“ и по име. Безличните „Момичета“, „Майчета“ и „Мами“, така популярни в родилните домове и детските клиники, са досадни обръщения, а и у някои жени будят негативни емоции.

2. Избягвайте „репродуктивните“ въпроси дори в разговори с близки приятели и роднини, защото – представете си: раждането е било тежко, жената си има здравословни проблеми, или пък двойката планира развод и изведнъж: „Ама вие кога ще си родите второ?“ Не бива да карате хората да се чувстват неловко, заради нетактичния ви въпрос.

3. Възниква спор? Дръжте се коректно, дори леко дистанцирано, не се впускайте в обидни квалификации и не разчитайте на това колко ви е близка майката, с която се разправяте – оскърблението остава лошо чувство за дълго време.

4. Никога не акцентирате на това, че събеседничката ви е невежа – това не е бонтон и няма значение колко ви дразнят нейните неправилно изречени думи – от една забележка жената няма да стане по-грамотна, а и ще засегнете самолюбието ѝ.

5. Ако не сте съгласни с нещо, говорете за своя опит, без да давате оценки на жената, с която говорите. Например, вместо: „Майки, които бият децата си, са за разстрел“ кажете: „Смятам насилието за неприемливо във възпитанието, то подрива доверието на детето в родителите, аз се въздържам от прояви на грубост.“

6. Кърма или изкуствено мляко – уважавайте чуждото право на избор. Пропагандаторите на майчината кърма, в стремежа си да направят онова, което е най-добре за бебето, понякога излизат от рамките на добрия тон: вместо да обясняват убедително ползите от кърмата, наричат изкуственото мляко „отвратително“, децата, хранени с него „нещастни“, а майките им - „бездушни егоисти“. Представете си какво им е на тези жени, които искат, но не могат да кърмят бебето си да чуят или прочетат подобни определения…

7. Не обезценявайте следродилната депресия – тя е доказан медицински факт, а не прищявка на мързеливите майки. Да се грижиш за психичното си здраве не е срамно – нали, ако човек си счупи ръката, не си стои вкъщи героично да превъзмогва болката, а отива на лекар? И с психичните проблеми е същото, затова унищожителните коментари от рода на: “Навремето нямаше никакви депресии, трябва жената да си гледа детето и къщата и нищо няма да ѝ има“ от устата на съвременни хора звучат точно толкова нелепо, колкото и „Как преди живяхме без антибиотици и нищо ни нямаше?!“

8. Същото е и с болките при раждане. Майките не са клонинги, имаме различен праг на болка, различни способности на тялото, различни сме по възраст, различни са реакциите ни при стрес. А и раждането е непредсказуем процес, който е много трудно да се контролира. Ако всичко при вас е минало лесно и гладко, споделете онова, което смятате, че е помогнало. Но не лепете етикети като „принцеси“ и „истерички“ на онези, които не са имали толкова късмет.

9. Съблечете „бялата престилка“, когато давате съвети. Децата са толкова различни по характер, темперамент, темп на развитие, потребност за внимание… Много родители на две и повече деца твърдят, че едното спи спокойно още от раждането си, а другото при същите обстоятелства не слиза от гърдата; че едното си стои спокойно в количката, докато другото плаче безутешно. Почти нищо не зависи от вас, затова и няма универсални рецепти за леко отбиване от кърмата или привикване на бебето да заспива само.

10. Аргументирайте онова, което твърдите. Изказвайки мнения за кърменето, лечението на грип или съвместния сън с детето дайте си сметка на какво е основано вашето становище – на последните научни изследвания, на книгите на авторитетни психолози и лекари, на препоръки на медицинска организация? Тогава чудесно, с вас е приятно и полезно да си поговори човек – ще научи нещо. Но ако се ръководите от „опита на предците“ и давате примери със своето семейство или с двойка познати, които нямат нищо общо с понятията „статистика“ и „анализ“, ако визирате някакви вирусни публикации от интернет или мнението на съседката, не можете да бъдете авторитет.

Продължава на страницата на Новите родители