Изграждането на личността не се случва само в семейна среда - хората, работещи с деца, имат огромно влияние върху формирането на бъдещото поколение.

От самото раждане децата попадат в ръцете на акушерки и неонатолози. Яслите вземат малките след навършване на 1 годинка. Градините - от 3-годишна възраст, училищата - на 7. Почти навсякъде децата изкарват по-голямата част от деня, седмицата, годината… Тоест по-голямата част от първите си (най-важните) седем, а и от първите си седемнадесет. Не подценявам значението и дълбочината на влиянието на фамилната система, но искам да подчертая важността и на другото, изграждащо личността обкръжение.

Аз, като майка, непрекъснато чувам: „Мамо, госпожата е казала, че правилно е да (правя) еди-какво си“, „Мамо, госпожа еди-коя си е много умна! Знаеш ли колко знае!“, „Мамо, чуй днес на какво ме е научила госпожата!“
От детските споделяния личи колко много вярват на госпожите за това какво е правилно, къде е вярното, кое е доброто… И както им вярват, че Земята се върти около Слънцето, че Васил Левски е герой и т.н., така също им вярват и за това, че да плачеш за мама е срамно; че да бъдеш субект на желание е глезене; че да се изпуснеш в гащите значи, че си „пикльо“; че устата ти може да бъде залепена с лепенка, за да не надуваш главата на госпожата, и тем подобни.

Подмятанията от сорта „ти си лош“, „мръсница“, „дебелана“, „побойник такъв“, „за нищо не ставаш“ влизат в детската душица и нерядко се настаняват там много по-вкоренено, отколкото информацията за героя Васил Левски. Незрялата детска психика в повечето случаи не е способна да бъде критична и да отсява излишното. Най-здраво вътре в малкото човече се загнездват неща, които носят някаква душевна болка.

След време може и да не остане съзнателен спомен за въпросните, но… послевкусието, последствията остават и… работят с пълна сила. Детето по някакъв начин се идентифицира с етикета „побойник“ или „лош“, вярва си, че е „мърльо“ или „глупав“ т.н. Съответно и начинът му на функциониране в бъдеще вече се оформя във връзка с получения етикет.

Вижте целия текст на страницата на Новите родители.