„Здравейте, аз съм дебел човек, дебел, дебел, дебел.“

Извадени от контекста, тези думи, излезли от устата на 6-годишно момиченце – тестер на играчки в Мател, звучат малко шокиращо. Това са такива думи, които се надяваш, че детето ти никога няма да използва публично. Това са думи, натоварени с болка и осъдителност, пише Кейти Хърли в The Washington Post.

За своята история от корицата на Time, свързана с новото, подобрено Барби, Елиана Доктърман наблюдавала малки момиченца, докато си играят с новите кукли. Докато едно момиченце се изказва директно в коментарите си за тялото на куклата, друго се опитва да пощади чувствата на Барби, като спелува думата - „Д-Е-Б-Е-Л“.

Дебел 

Как така толкова малки деца са се научили да осъждат другите за формите и размерите на телата им?
За съжаление, няма прост отговор. Между едва доловимите подмятания в дома, влиянието на медиите, общуването с връстници и смаляващото се детство (много момиченца порастват бързо напоследък) всеки божи ден малките дами консумират и възприемат безброй послания, свързани с вида на тялото.

Много родители знаят, че трябва да внимават с подбора на думи, когато говорят за собствените си тела. Наясно сме, например, че изричането на неща като „Чувствам се дебела днес“ или „Изглеждам ли дебела в тези дънки?“ изпращат вредни послания на малките момиченца. Родителите избягват тези открити изявления и ги заменят с коментари относно физическата сила, правейки усилие да изградят в момичетата увереност за собствените им тела. Но какво става с по-завоалираните изказвания, които се прокрадват между редовете?

Неотдавна бях на опашка в Gap и станах свидетел на разговор между майка и дъщеря, който отправи много завоалирано, но много силно послание, свързано с тялото.
Малко момиченце, около 6-годишно, изтича към майка си със зимни ръкавици на ръцете. „Намерих едни, обаче не ми харесва много как ми седят“, съобщи тя с онзи категоричен тон, който често използват децата на тази възраст. „Правят пръстите ми да изглеждат кльощави.“ Обърна се към майка си за потвърждение. Отговорът на майка ѝ ме изненада. „По-добре, отколкото да изглеждат дебели“, каза тя, без да ѝ мигне окото.

Това може и да е било единичен случай. Всички сме имали моменти, в които търпението ни се изчерпва, както и лоши дни, и понякога отговаряме, преди да се замислим за възможното въздействие на отговора. Но какво, ако не е било единичен случай? Ако това послание е било част от множество подобни?

Години наред работех с момиченце, което се бореше със своята представа за тялото си, със самочувствието си и с чувството си за безпокойство. Животът в семейството ѝ се въртеше около постоянни разговори за качване на килограми, загуба на килограми, тренировки и модерни диети.

В постоянно търсене на перфектната диета майка ѝ постоянно изхвърляла храни от дома им и говорила вманиачено за калории, захари и „лоши“ храни. Не ме разбирайте погрешно, майката е имала само добри намерения. Поддържането на здравословно тегло е било непрекъсната житейска битка за нея и просто е искала да улесни дъщеря си в това.

Разговорите за вида на тялото и най-различните диети били прекалено объркващи за малкото момиченце и то развило собствената стратегия за справяне с негативните емоции, които изпитвало почти цял ден: скришно хранене. Събирало си стотинки, за да си купи снаксове от машината в училище и ги ядяло нощем по тъмно. Правейки това, то отговорило напълно на внимателно създаденото около него самосбъдващо се пророчество: малко момиченце, безсилно пред съблазънта на вредните храни.

Последни проучвания показват, че деца на по 2-3 години могат да прихванат поведението на майките си, критикуващи нечие тегло. А изследване, цитирано от Common Sense Media, разкрива, че половината от момичетата и една трета от момчетата на възраст между 6 и 8 години мислят, че тяхното идеално тегло трябва да е по-малко, отколкото в момента. Време е да се замислим как говорим на децата за вида на тялото.

Лесно е да се установят няколко правила относно разговорите за външния вид, включително премахването на думата „дебел“ от речника ви, както и избягването да се коментира размера или формата на нечие друго тяло. Но по-сложно става, когато дъщеря ви ви се появи с трудните въпроси. „Дебела ли съм?“ или „Ще напълнея ли, ако изям това?“ говорят много за вътрешната борба в едно малко дете.

Кара Нейтърсън, педиатър и един от най-добре продаваните автори на New York Times с поредицата си The Care and Keeping има няколко чудесни съвета как да се говори за външен вид с малките момиченце.

"Винаги съм чувствала, че най-важното нещо, което може да направи един родител, е да бъде честен“, обяснява Нейтърсън. „Но когато става въпрос за проблем, особено такъв, свързан с теглото, може да е невероятно трудно да не се прескочи тънката линия между предпазването на детето и искреността.“

Продължава на страницата на Новите родители