За децата е полезно да спортуват от малки, по това две мнения няма. Но след първия ентусиазъм понякога се случва малчуганът да направи обратен завой и категорично да откаже спортни занимания. Не просто тренировките по футбол, плуване или гимнастика, а изобщо. Има и друг момент. Някои деца изобщо не желаят да спортуват или пък родителите се притесняват от травми и затова предпочитат да ги лишат от такива активности. Какво да правите в такава ситуация? Отговаря италианският психолог Розана Ширали.

Най-важното, което родителите трябва да помнят, е че не бива в никакъв случай да насилват детето. Така още повече ще го откажат от такива занимания. Не бива и да го подкупват с подаръци, защото по този начин ще го научат да манипулира, а и то пак няма да спортува с удоволствие. А най-важното при спортуването е не само движението, но и удоволствието.

Как да помогнем на децата, които по една или друга причина отказват или не желаят да спортуват? Ето 9 успешни стратегии, които наистина работят именно в такива ситуации:

1. Придружавайте детето на тренировките

Това е много полезно, когато детето е по-малко. „В тази възраст е напълно възможно отказът от спорт или танци да бъде продиктуван и от страх да не бъде изоставено“, обяснява психологът. Затова е добре за известно време детето да бъде водено и изчаквано от родител или роднина, за да се намали негативния ефект и „тежестта“ от раздялата.

2. Организирайте приятни занимания само с татко

Това ще разхлаби връзката с майката, която също може да е причина за нежеланието да спортува. „Прекалената привързаност и зависимост в ранна възраст могат да провокират страх от отхвърляне“, казва психологът.

Добре е постепенно детето да свикне да излиза и с таткото, с баба или дядо, като няма значение какво точно ще правят: ще отидат на кино или пица, или просто ще се разходят в парка. Така то свиква с мисълта, че и далеч от мама, продължава да е в безопасност.

3. Канете негови приятели у дома

Честото канене на връстници на гости благоприятства процеса на разграничаване от родителите и стимулира самостоятелните занимания, което помага и за заниманията извън дома.

4. Научете го да спи в леглото си

Има деца, които и на 6 години продължават да спят в леглото с мама и татко. Къде е проблемът? „Ако мама и татко спят в различни легла, посланието, което достига до детето е, че те не се чувстват добре заедно и то използва това, за да извлече ползи за себе си. Резултатът е: разглезено и властващо дете. Ако те спят в едно легло, но с детето, има опасност то да остане цял живот привързано към тях, което се отразява на самочувствието и инициативността му. Може да е болезнено в началото, но е добре родителите да научат детето навреме да спи в своето легло и стая“, казва специалистът.

Какво общо има това със спорта? Твърде привързаното дете е и доста колебливо, когато става дума за занимания, които не са с родителите. И това може да го откаже да спортува, защото пък тренировките налагат отдалечаване от мама и татко.

5. Стимулирайте самостоятелността му в ежедневието

Може да възлагате на детето ежедневни малки задачи, съобразени с възрастта му, които да стимулират неговата самостоятелност. То например може да помага в кухнята, при почистването на дома, задължително при подреждането на стаята си, при избора на дрехи. Това са малки самостоятелни стъпки, които обаче правят детето по-уверено в собствените сили и възможности.

6. Оставяйте го да гостува на баба и дядо

Ползата тук е двойна. От една страна родителите получават глътка въздух и от друга – детето се научава да живее без страх, че те не са до него. Всичко това учи малчугана на самостоятелност и увереност. И е важно за хармонията на цялото семейство, не само като стъпка към спорта.

Продължава на страницата на Новите родители