Люлката прави детето щастливо. Движението напред-назад веднага докарва усмивка на лицето му, а очите грейват. Ще чуете как някои дори се заливат в бурен смях.
Но защо всички видове люлки, въртележки, люлеещи се столове, въжени хамаци и всякакви  „люлеещи“ се устройства са полезни и важни за развититето на детето, разказва педагогът Юлия Каспарова.

За тяло
На първо място, люлката развива сръчността. Особено, ако майката не помага на хлапето да се катери и да слиза от нея. Често ние правим това, което детето отдавна умее само, като по този начин му пречим да се развива.
Катерейки се само на седалката, то се научава да се вдига на ръце, а когато слиза, се обръща с гръб напред и по този начин лесно се спуска дори от доста висока люлка. Това са важни умения, които то само усвоява. 
Има много начини да се люлее. Може да се облегне на гърба си или да седне с "гръб напред", както и да се люлее право! 
Обикновено децата първо се научават да се люлеят, докато седят, така че им е по-лесно да разберат принципа на управление на люлеенето. Това е напълно по силите на 2,5-3-годишните.
Не се страхувайте за тях, просто бъдете близо.
Люлеенето в изправено положение  развива сила, сръчност и координация на движенията, учи детето да преодолява страха, което е важно за възпитанието на характера. И малко по-късно то ще се научи да се люлее и да седи.
За да се стигне до това, мама трябва да „забрави“ да го люлее.

Обучава вестибуларния апарат
Люлките и въртележките помагат за укрепване на вестибуларния апарат. Този малък орган, разположен в средното ухо, отговаря за чувството за баланс и ни помага да се ориентираме в пространството.
Вестибуларният апарат се развива интензивно в детството и се формира окончателно към 10-15-годишна възраст. На неговата слаба и неефективна работа много деца (а често и възрастни) дължат "болестта на пътуването " в самолет, кола, кораб – при движение им става лошо.
Но, за щастие, вестибуларният апарат може да бъде обучен. И люлката е пръв помощник.

За ума
Оказва се, че люлеенето е полезно не само за физическото развитие, но и за формирането на интелекта.
Изследвания сочат, че люлеенето стимулира развитието на определени области от мозъка на детето, които отговарят за четенето и писането.
То активизира творческото мислене и дори подобрява кръвообращението и метаболизма.
Освен това люлките и въртележките се препоръчват за хиперактивни деца и тези с дефицит на вниманието.
Развитието на вестибуларния апарат едновременно стимулира предните лобове на мозъка, които са отговорни за функцията на самоконтрол. А за хиперактивните деца е много важно да се научат да контролират поведението си.
В допълнение, ритмичното люлеене им помага да се успокоят, да се отпуснат и облекчава нервното напрежение.

Още ползи от люлката четете на страницата на Новите родители