За децата е важно да научат основните и най-важни правила, тъй като това е фундаментално да растежа им, но и ще им помогне след това в живота. Кой е най-правилният подход, който трябва да изберем като родители, за да се случи това?

Дали е полезно да бъдем авторитарни или по-скоро да дадем неограничена свобода на малките? Отговорът е: нито едно от двете.

Най-добрият учител за детето е авторитетният родител, не авторитарният, нито твърде позволяващият, твърдят психолозите. Само така правилата ще бъдат разбрани и зачетени.

Децата се нуждаят от правила

„През последните години родителите приписват все по-важна роля на това да бъдат обичани от децата си. И много често авторитетът се заменя от привързаност. Така те спестяват на децата негативните реакции“, обяснява Джулиана Франчини, психолог и психотерапевт.

Според нея това не е полезно, тъй като така малчуганите се научават да заобикалят правилата, а родителите да им спестяват възможните неудобства. И на практика не ги учат на най-важното – да умеят да се справят в различни ситуации.

„Детето е активна сила, „живо сребро“, и трябва да бъде регулирано. Но всяко правило трябва да има смисъл, яснота и да е съобразено с възрастта му. Не бива и да се претоварва с правила. На 3 години детето може да възприеме 5 или 6 правила, които се отнасят за ежедневието му, а не 25, които ще го объркат“, казва Франчини.

Освен това е важно и кой определя правилата. Това трябва да бъдат мама и татко, а не баба или дядо. И двамата родители задължително трябва да са единни в съблюдаването на тези правила, именно за да не объркат допълнително детето.

Снимка: Shutterstock

Ето и няколко конкретни съвета, които ще ви помогнат да въведете правилата максимално лесно и разбираемо.

1. Бъдете последователни

Децата приемат по-сериозно хората, които са последователни. И интуитивно започват да се съобразяват с тях.

„Последователността е основното правило за всеки родител. Възрастните трябва да се стремят да бъдат последователни“, казва Джулиана Франчини.

Ако например, сте определили нещо, с което детето трябва да се съобрази – да кажем 10 минути телевизия на ден, то не променяйте мнението си, само и само да избегнете неговото тръшкане, капризи и оплаквания. Това, че в момента сте на почивка някъде, не променя нещата – правилата са си правила.

Това не означава да бъдете „твърди“, а да поставите ясни и разумни граници, без да причинявате натиск на детето.

2. Бъдете ясни и конкретни

Правилата трябва да са много ясни и в никакъв случай общи. Колкото по-конкретни са те, толкова по-разбираеми ще бъдат за децата.

При малките деца, много помага и да бъдат практични, защото така те се справят с нещо конкретно и виждат сами резултата.

Класическото „Бъди добър!“ няма абсолютно никакъв смисъл. Това изискване не дава указания, а създава объркване. Докато едно „Подреди стаята, преди да си легнеш“, е съвсем ясно и недвусмислено.

3. Когато детето крещи, вие понижете глас

Със сигурност ще срещате съпротива срещу някои правила. И ще ви иде да се развикате на детето. То със сигурност вече крещи с пълно гърло.

Не правете и вие така. Повече ефект ще има, ако в такъв момент понижите гласа си и му заговорите бавно и спокойно. Това е доста убедителен начин за въздействие, който доказано работи.

А като се разкрещите и вие, попадате на същото ниво, на което е детето и то ви възприема като злата вещица от приказките, а не като добрата майка. И се получава едно надвикване, от което никой в крайна сметка не печели.