На въпроса как се справяте с неистовото желание на вашия 5-6-годишен син да се сдобие с всички играчки в магазина, няколко майки ми отговориха с въпрос: „Ама ти с теб ли го водиш по магазините?“

Аз съм баба и смело го водя. Наложи се да създам нови правила, които родителите му явно не бяха пробвали.

Те обаче работят и могат да помогнат на всеки да се справи с истериите на малчугана в магазина.

Изкушенията

Най-лесният съвет е да планиратe така пазаруването, че да не се налага да го водите на места, където изкушенията са в изобилие. Ама такива места наистина няма. Сигурно сте се убедили в това.

Дори да мине край павилион за вестници, детето забива пръсти в най-долния ред на височина на очите си, където, разбира се, са разположени списания с пакетирана в тях играчка.

И няма значение дали то знае буквите, дали познава това списание. Просто настоява да го има. Стиска го и отказва да го върне на рафта.

Аналогичен е проблемът в гастронома, кафенето и дори в книжарниците.

С две думи, няма място, което търговците не са подредили така, че да грабне очите на детето и да залепи и двете му ръце върху продукта. Останалото е ваш проблем.

Често и на околните, защото то пищи неистово, тръшка се по земята и очаква съчувствие и подкрепа от околните.

За него това поведение е спасително, защото родителите не искат да се излагат. Решават, че е по-просто да отстъпят, да купят това или онова, за да се спасят от резила и от коментари от сорта “в магазина ли ще си възпитавате детето.“

Затова на запад пазаруват масово по интернет. Това пести нерви, време и е доста по-изгодно за семейния бюджет.

Вижте продължението в сайта на Новите родители - едно място, посветено на децата, майките и бащите.