Добре известен факт е, че легендарният инвеститор Уорън Бъфет дълго време се е страхувал от това да говори пред публика. Веднъж той дори е казал на водещи от Би Би Си, че не може да им даде интервю, тъй като се страхува да не повърне, когато се появи пред камера.

Всички това се променя, когато Бъфет взема участие в курс по публична реч на Дейл Карнеги по време на следването си в бизнес училището Колумбийският университет. Този курс променя из основи живота му. Дори днес единственото нещо, което може да видите на стената в офиса му, е сертификата от курса на Карнеги. Бъфет осъзнава, че макар не всеки човек да има нуждата да бъде добър оратор, за да бъде успешен, човек не може да постигне целите си, ако не ефективен комуникатор.

„Да не можеш да общуваш ефективно е като да намигаш на момиче в тъмното – нищо не се случва. Може да сте истински гении, но няма да имате възможността да представите идеите си на другите.“, казва той.

Наскоро аз също взех участие в подобен курс, който ми помогна да стана по-добър и уверен комуникатор. Ето няколко съвета, които мога да споделя от него:

Превърнете се в разказвач

„Днес, ако искате да бъдете успешен предприемач, трябва да бъдете и добър разказвач на истории“, пише казва Ричард Брансън през 2016 г.

„Това се дължи на факта, че историите помагат за изграждането на доверие между вас и вашата аудитория или събеседник. Разказването на истории е толкова старо, колкото откритието на огъня, и толкова ново и модерно, колкото Twitter. Хората търсят някои, които да звучи достоверно.”, казва още основателят на Virgin group Ричард Брансън

Вземете за пример покойният шеф на Apple Стив Джобс и представянето на първия iPhone през 2007 г. Това е една от най-добрите бизнес речи историята, като тя променя напълно посоката на развитие на компанията. Джобс успява да ни спечели с проста, но увлекателна история, която ни кара да искаме да притежаваме новият продукт на неговата фирма.

Вземете пример от добри оратори

Как може да се научите да изнасяте по-добри публични речи? Вижте как го правят най-добрите професионалисти. Вземането на пример от хората, които са се доказали като добри комуникатори, е изключително ефективен начин за подобряването на вашите комуникационни умения. Целта обаче не е да копирате напълно стила им на презентация и изказване и да го представите като ваш собствен –  хората веднага ще ви оценят представянето ви като изкуствено и няма да вземат на сериозно думите ви. Използвайте речите на добрите оратори, за да се научите как да овладеете:

Въведението – Успявате ли да грабнете вниманието на публиката с първото си изречение? Включва ли то лична история?

Основното послание – Лесна ли е за проследяване структурата на вашето послание? Пубиликата ви реагира ли емоционално на вашето послание?

Заключението – Кратки и ясни ли са заключителните ви думи? Те запомнящи ли са? Съдържа ли то някакъв призив за действие?

Изнасяйте речи пред огледалото

Добър начин за подобряване на комуникационите умения е репетирането на речи пред огледалото. Задайте си някакъв въпрос, като например „Каква е основата цел в живота ми?“, и започнете да говорите по темата. Водете си бележки за нещата, които са ви се получили, и онези, които не искате да виждате, когато говорите пред хора. Правете репетиции, докато не се почувствате уверени в своята презентация.

Марсел Шуантес, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Източник: Мениджър Нюз