Връзката с родителите понякога може да бъде сложна и противоречива, но не можем да вярваме на никого в света толкова, колкото на двамата души, които са ни дали живот. Разбира се, има и някои тъжни изключения, но за щастие в повечето случаи родителите представляват сигурното убежище, абсолютната отправна точка, на която децата да разчитат.

Ако с майката се установи връзка на съучастие и доверие, тогава имаме най-добрия приятел, който можем да желаем. Само тя знае как да ни погледне в очите и да разбере дали нещо не е наред и е в състояние да ни даде истински искрен съвет, полезен за живота.

Любопитно проучване в AskReddit дава отговор на въпроса „Кой е най-добрият съвет, който майка ти ти е давала?“, анкетирайки преди това 10 деца, преминали или преминаващи през тийнейджърството. Ето какви изводи можем да си направим като родители, защото това са ценни съвети през погледа на самите деца.

1. Порастване

„Когато бях тийнейджър, тя ми каза: „Когато пораснеш, ще мислиш, че всички около теб се променят. Не те се променят, променя се твоя начин да виждаш света“. Мислех, че това е много странен съвет, но когато пораснах и започнах да виждам възрастните такива, каквито са в действителност, разбрах, че наистина има смисъл. Те не се променяха, просто никога преди не бях забелязвал тази тяхна страна“, признава един от участниците с псевдоним WrackspurtsNargles.

2. Никога отново

Майката на друг антетиран – Calicocalling, му е казвала: „Никога повече няма да ти се наложи да изживееш този ден“ в първия му запомнящ се лош ден, когато се прибрал от училище, облян в сълзи. „Сега използвам тази фраза винаги, когато се опитвам да утеша някого, дори да страда от нещо твърде специфично“.

3. Щастие

Mr_ADark пише: „Щастието е просто да имаш нещо, което да очакваш с нетърпение. Ти си имала своите проблеми, мамо, но този съвет ми помогна много“.

4. Огледало

„Ако не харесвате някого заради черта на характера, уверете се, че нямате същата. Нещата, които ви притесняват в другите, може да са неща, които самите вие правите понякога“, пише educatedurbanwitch.

5. Усещания

Go_Bias си спомня и споделя този съвет: „Ако почувствате неприятно усещане в червата си относно човек, ситуация или място, послушайте интуицията си и бъдете предпазливи“.

6. Пътуване

FeatofClay казва: „Не съжалявайте за парите, похарчени за пътуване“. Майка ми винаги беше пестелива и пътувахме евтино, но пътувахме. За да ме убеди, че съветът ѝ е правилен, веднъж тя ме попита дали си спомням как изглеждаше диванът ни, когато бях на 12, или какво получих за Коледа същата година. Отговорът ми беше: „Не си спомням“. Тогава тя ме попита: „Ами пътуването, което предприехме до Големия каньон през онова лято?“ Веднага отговорих: „Ооо, да. Пълен съм с изобилие от спомени“.

7. Не докосвайте

PapaFern отговаря: „Не го докосвайте, твърде е горещо!“ Така научих, че дадено нещо е прекалено горещо“.

8. Пари

PoseidonsB00ty си спомня този майчин съвет: „Винаги имайте достатъчно пари, за да се измъкнете от ситуация. И това е един наистина много добър съвет“.

Продължава на страницата на Новите родители