Едно от всеки 5 бебета страда от колики. Те започват обикновено между 2-ата и 6-ата седмица след раждането. И както внезапно настъпват, така към 3-4-ия месец преминават. Не са здравословен проблем, не вредят на бебето, но са болезнени. Затова то плаче.

Как да ги разпознаем

Бебчето плаче, свива крачета към корема и се опъва назад като лък. Успокоява се за 2 минути във вашите ръце и отново започва да пищи.

Може да се укроти като му дадете да суче, но и това е временно. Коликите го мъчат, дори, когато спи. Коремчето е подуто, твърдо и когато плаче, изпуска газове.

Причините

В повечето случаи така и не става ясно на какво се дължат коликите. Понякога причината е, че бебето има непоносимост към лактозата – захар в млякото. И няма значение дали се кърми или е на адаптирано мляко.

Спазмите може да се дължат и на ферментационни процеси и образуване на газове в червата. Храносмилателната система на новороденото е в процес на развитие. То не притежава ензим, който разгражда млечната захар.

Колики се получават и при поглъщане на въздух при кърмене. Друга причина може да е запекът.

На каквото и да се дължат спазмите, трябва да се опитате да го успокоите. Добрата новина е, че докато търсите най-ефективния подход, около 4-ия месец те изчезват от самосебе си.

Как да помогнем?

Всички методи, които облекчават страданието на вашето бебе, са добри. Но всяко реагира индивидуално, затова пробвайте. Направете лек масаж на подутото коремче. Не му давайте да суче, всеки път щом ревне. Обикновено то не е гладно, както ви се струва. А, ако го прехраните, ще увеличите страданията му.

Продължава на страницата на Новите родители