Заглавието не би трябвало да изненадва никого, защото навярно всеки има спомен от ужаса, който е изпитвал при звуците на затръшнати врати, сподавени обидни думи и въобще - прояви на неразбирателства и конфликти между родители

Скандалите и споровете, особено когато се повтарят или проточват във времето, разрушават усещането за сигурност у децата. Да, те се страхуват от караниците, но им вредят не толкова крясъците, колкото мисълта, че няма на кого да разчитат, защото мама и тате не се разбират. Именно враждебното отношение между родителите поражда поведенчески смущения у малките, които се проявяват в бъдеще.

А деца, които са били свидетели на насилие между родителите си, страдат от същите психически смущения, от които страдат и децата, жертви на насилие, твърди психологът и брачен терапевт Пол Колман.

Ето някои съвети от книгата му "Нека поговорим... Родители и деца - магията на успеха":

Рано или късно детето ще вникне в същността на отношенията ви с вашия партньор - не може да скриете истината. Проблемът е дали тя ще го накара да се чувства притеснено и несигурно.

- Ако се опасявате, че силно разгорещеният спор е стигнал до ушите на детето ви, изразете съпричастност към неговите тревоги: 

"Сигурно това доста те е обезпокоило и сега се чувстваш малко нервна.", "Съжалявам, че трябваше да чуеш това."

- Ако проблемът вече е разрешен, уведомете детето - не е нужно то да знае подробности, но за него е от огромно значение да разбере, че ситуацията се е променила към по-добро.

Вижте целия текст на страниците на Новите родители.