Хората преценяват дрехите като най-стилни, когато не се съчетават твърде много и същевременно не се „бият“ твърде много. Умерено съчетаните дрехи изглежда са ключа към стилен външен вид в момента. А стилното облекло се оказва важно в много области от живота. Стилно облечените хора се справят по-добре на работа, имат повече романтичен успех и дори се радват на по-добри познавателни способности, твърдят учени.

Изводите идват от проучване, което съпоставя двата края в спектъра на стила.

„От гледна точка на модата има два популярни подхода към стила, които предствавляват две крайности – обясняват те. От една страна това са тоалетите в които отделните елементи се съчетават. Това предполага, че съчетаването на едни и същи или сходни цветове играе ключова роля. От друга страна, модата има за цел да бъдеш забелязан, и в този случай търсим цветови комбинации, в които има максимален контраст и изпъкват.“

В изследването на участниците са показани различни комбинации от дрехи с цел да преценят кои са най-стилни и модерни. Както мъжете, така и жените, подбират комбинациите, които нито са напълно „в тон“ (в момента това се смята за отживелица), нито са прекалено разнородни.

Резултатите за пореден път доказват преимуществото на „златната среда“.

Източник: PsyBlog