Какво умее да прави детето на 1 годинка и дали трябва да се притеснявате, ако то все още не е успяло да овладее дадено нещо?

Отговорът на експертите е категоричен. Не трябва да се притеснявате, защото всяко дете се движи с различни темпове.

След като навършат 1 годинка обаче, наред с уменията за гордост и радост, повечето деца усвояват и още няколко, които определено притесняват родителите. А всъщност не е необходимо, защото те са напълно естествени за този период от растежа им. И това са:

1. „Не!“

Думичката „Не!“ е първият опит на детето да се утвърди пред мама и татко. Демонстрирането на несъгласие и налагането не са желание да прави напук, а игра. По този начин то започва да опознава света и да се утвърждава в него.

Когато ви каже „Не!“, не се налагайте упорито, а търсете компромис. Но също така избягвайте да се съгласявате винаги с него, за да сложите край на „конфликта“.

2. Търси внимание

Нищо чудно детето да започне да ви придружава, дори когато отивате в тоалетната. Сякаш е залепено за вас. Това определено затруднява да свършите с останалите ви домашни задължения. Още повече, че то постоянно мрънка за нещо, опитвайки да привлече вниманието ви.

Не се притеснявайте, този период ще отмине. Отново постигането на компромис помага. Важно е обаче то да разбере кое е правилно и кое  недопустимо. Така че – търсете баланса.

3. „Искам аз“

На 1 годинка детето изпитва нужда да прави всичко само. Грешка е да го спирате. По-правилно е да го оставите да опитва (стига да не е нещо опасно), защото то има нужда да се научи. Може например да го оставите само да закопчае ризката си.

Говорете му с успокояващ тон и обяснявайте – това е най-добрата стратегия, за да може то да опознае света, докато се учи.

4. Отказва да яде

Това е още един признак за нарастващата самостоятелност на вашето дете. То може да откаже да яде това, което му предлагате, или да иска да направи всичко само.

Не се ядосвайте и не издавайте нервността си. По-добре забравете за изгубеното време и го използвайте, за да научите детето на други важни умения.

5. Носи любим предмет навсякъде

Не се притеснявайте, тази привързаност е нормална фаза на преход в търсене на самостоятелността. Тези предмети заместват майката, която доскоро е била неотлъчно до детето.

Много важно е да не бъдете прекалено строги в тази фаза, защото това помага на детето да открие своята независимост.

Новите родители