За мнозина всекидневният душ е задължителен утринен или (и) вечерен ритуал. Но какво ще стане, ако се поливате с вода само веднъж на два дни?

Какво казват защитниците на всекидневния душ:

В течение на деня тялото влиза в досег с бактерии и прахови частици, които се трупат по кожата и могат да доведат до кожни реакции като сърбежи и дори пъпки. Освен това повечето хора се потят не само през деня, но и несъзнателно нощем. Ето защо който се къпе всеки ден, елиминира бактерии и пот.

Какво казват критиците:

Не е погрешно да вземате всеки ден (но само веднъж!) душ със сапун. Във всеки случай за хората с чувствителна кожа е по-добре да се пъхат под пръскалото само един път на всеки два дни.  Защото: кожата е най-големият телесен орган и като такъв има важна функция за здравето. С помощта на естествения си липиден слой кожата отблъсква болестите и служи като бариера срещу вредни фактори от околната среда. Така че който се къпе през ден, щади този защитен слой, не натоварва кожата с душ гелове и не я изсушава. Само хора, които се потят прекомерно или упражняват дейност, при която кожата е изложена на мръсотия или други вещества, има основание да се къпе всеки ден. В останалите случаи е достатъчно само „котешко миене“!