Събуждате се облени в пот и с разтуптяно сърце и трескаво опипвате мястото до себе си… Уф… Вашето съкровище кротко спи до вас. Но сънят е бил толкова истински: току-що мозъкът ви е сигнализирал, че сте се разделили. Но защо сънувате това? Връзката ви е щастлива, нали? Ето кои са трите възможни причини за кошмарния сън.

1. Чувствате се неуверени

Може би сте заедно отскоро или напоследък отношенията ви са се променили? Една от възможните причини да сънувате, че сте се разделили, е несигурността. Ако любовта ви е още млада, известна неувереност е нормална – в края на краищата доверието се изгражда с времето. Но промени са възможни и по време на дългогодишна връзка: поведението му (й) се е променило, вашите чувства са се променили или са се променили външните обстоятелства. Всичко това може да ви накара вече да не се чувствате толкова уверени в партньорството. Най-добре разговаряйте открито за мислите и чувствата си с половинката си.

2. Преработвате семейна травма

Сънят за раздяла не е задължително да има общо с актуалния статус на връзката. Възможно е да преживявате теми и трудности в други връзки в живота и да ги преработвате в съня си. Може би в момента се променят отношенията с родителите, с братята или сестрите ви, или сте достигнали до точка, в която правите преоценка на  трудни ситуации и травми от детството. Всичко това може да намери израз в съня, тъй като мозъкът предпочита да преодолява подобни теми в безопасната среда на сегашното ви партньорство.

3. Недоволни сте от връзката си

Последната възможна причина е доста проста: не се чувствате удовлетворени от сегашната си връзка и затова сънувате приключването й. А може би само копнеете за повече независимост. И двете неща не означават непременно действителен край на любовта, по- скоро такъв сън може да е сигнал, че нещо не върви както трябва – проблем, който сте в състояние да решите заедно. Вслушайте се в себе си: как искате да продължат отношенията ви? Какво можете да направите двамата, за да бъдат задоволени вашите и неговите (нейните) потребности?