Името мъфин идва от немската дума "muffe" и от френската дума "moufflet", което означава мек хляб. Те се приготвят изключително бързо, защото те не съдържат мая и следователно те не изискват цялото време, прекарано в месене и втастване. Мъфините могат да бъдат различни видове като най- популярните са с плодове, ядки и сирена, съобщават от foodpanda. Преди години, мъфините са били най- популярни в Минесота като от там се разпространяват и по останалата част на света.

  • Оригиналните мъфини няма дупки и глазура отгоре.
  • Те са с леко лъскава текстура.
  • Перфектният мъфин е със златистокафяв цвят.
  • Вътрешната текстура трябва да бъде влажна, в леко кремав цвят.
  • Мъфините са най- предпочитани за специални събития
  • Във Франция ако направите за гостите си мъфини. се счита за израз на любов и признателност.
  • В Италия са регистрирани 4-ри предложения за брак, при които пръстенът е бил скрит в мъфин.
  • 19 декември е националният ден на мъфина.
  • Още през 10 век са се приготвяли мъфини на територията на Уелс.